Tips för att odla cantaloupe

Sidedressing med gödningsmedel under växtsäsongen ger din cantaloupe ytterligare näringsämnen som behövs för
Sidedressing med gödningsmedel under växtsäsongen ger din cantaloupe ytterligare näringsämnen som behövs för optimal tillväxt.

Cantaloupe (Cucumis melo) är en värmeälskande växt från Cucurbitaceae-familjen som är härdig i US Department of Agriculture växthårdhetszoner 4 till 11. Frukten av cantaloupeplantan har ett brunfärgat skal med en nätliknande struktur och orange fruktkött. Cantaloupeplantor är lätta att odla, även om viss förberedelse före plantering och regelbunden skötsel under växtsäsongen säkerställer optimal tillväxt och den sötaste frukten.

Jordberedning

Cantaloupeväxter trivs i varm, fuktig, väldränerad sand- eller lerig jord med ett pH mellan 6,5 och 7,5. Plantering utomhus bör inte börja förrän jorden har värmts upp till minst 18°C. Lägre jordtemperaturer bromsar groning och tillväxt. Cantaloupes behöver näring, så införliva cirka 10 centimeter organiskt material i form av åldrad gödsel eller kompost i jorden innan du planterar och följ detta med applicering av 4 till 6 koppar av ett komplett granulärt gödselmedel, såsom 10-10-10, per 100 m2av planteringsområdet. När jorden har värmts upp tillräckligt för att börja plantera, plantera transplantationerna eller fröna i upphöjda högar eller kullar av jord, som behåller solens värme och förbättrar dräneringen. Efter groningen gallrar du cantaloupeplantorna så att du bara har två eller tre av de friskaste plantorna i varje hög.

Börjar inomhus eller utomhus

I svala klimat kan cantaloupeplantor startas inomhus tre till fyra veckor innan de planteras utomhus. Men i medelhavsklimat, där vintrarna är milda, kan cantaloupefrön planteras direkt i trädgården när jorden är varm. Om du börjar plantera inomhus, transplantera inte utomhus förrän plantorna har minst två eller tre mogna blad och ett etablerat rotsystem. Oavsett om man planterar plantor eller frön, täcker den exponerade jorden med svart plastkompost, värmer jorden, minskar ogrästillväxt och håller utvecklingen av frukten ren.

Behåll konstant fukt

I svala klimat kan cantaloupeplantor startas inomhus tre till fyra veckor innan de planteras utomhus
I svala klimat kan cantaloupeplantor startas inomhus tre till fyra veckor innan de planteras utomhus.

Cantaloupeväxter behöver cirka 1 till 5 centimeter vatten varje vecka medan de växer, blommar och sätter frukt. Jorden ska vara fuktig men inte blöt. För att förhindra svampinfektioner, vattna jorden på morgonen och undvik att blöta bladen. När frukten har vuxit till ungefär samma storlek som en tennisboll, minska vattningen till endast när jorden är torr vid beröring för att säkerställa att du får sötare meloner.

Gödsla för optimal tillväxt

Sidedressing med gödningsmedel under växtsäsongen ger din cantaloupe ytterligare näringsämnen som behövs för optimal tillväxt. Detta är särskilt viktigt om dina växter växer i sandiga jordar. När vinstockarna utvecklar löpare, gräv en grund dränk runt enskilda växter eller längs med en rad med växter. Placera diket 15 centimeter från varje rad eller planta och applicera 1 till 2 matskedar av ett granulärt kvävegödselmedel, till exempel 21-0-0, per hög. Täck diket med jord och vattna djupt.

Förhindra skadedjur

Radöverdrag av tyg skyddar unga plantor och de kan hjälpa till att förhindra insekter från att attackera dina cantaloupeplantor. Om du använder radskydd, ta bort dem när växterna blommar så att bin kan pollinera blommorna. Detta är avgörande för fruktsättningen. Du kan också minska problem med skadedjur och sjukdomar genom att rotera dina grödor. Undvik att plantera cantaloupes eller andra gurkgrödor, såsom gurka eller squash, på samma plats under två på varandra följande år.