Den bästa tiden att trimma en syrenbuske

Om du klipper en syrenbuske för sent på året kommer du att klippa bort oönskade grenar
Om du klipper en syrenbuske för sent på året kommer du att klippa bort oönskade grenar och nästa års blommor.

Syrenbuskar kan producera enorma mängder blommor i färger som sträcker sig från rent vitt till djupt lila. Många sorters blommor har en stark, distinkt doft, även om inte alla typer av syrener avger mycket av en doft. De flesta syrener överlever oavsett om de trimmas eller inte, men att beskära dem regelbundet hjälper till att hålla dem på topp. För att få ut mesta möjliga blommor från en syrenbuske, beskär den endast vid vissa tidpunkter.

Grunderna

En syrenbuske mår bäst när den klipps varje år. Att göra det hjälper till att behålla växtens form och att minimera antalet gamla, skadade grenar som är sårbara för sjukdomar. En äldre syren tenderar att ha få blommor, som alla växer på spetsarna av de längsta grenarna, vilket gör de som är höga svåra att nå och njuta av. Dessa grenar kommer att reagera på en del aggressiv beskärning; skär ner ungefär en tredjedel av de äldre grenarna varje år tre år i rad för att ge din planta en nystart.

Timing

En syrenbuske mår bäst när den klipps varje år
En syrenbuske mår bäst när den klipps varje år.

Syrenbuskar blommar bara en gång om året, på våren, men de får nya knoppar efter att de blommat. Knopparna blir nästa års blommor. Om du klipper en syrenbuske för sent på året kommer du att klippa bort oönskade grenar och nästa års blommor. Den idealiska tiden att beskära är precis efter att busken har slutat blomma för året. Vid det laget har plantan inte börjat förbereda sig för nästa blomningssäsong, och det är också enkelt att se vilka grenar som är produktiva och vilka som inte är det. Skadade grenar är undantaget från denna beskärningsregel eftersom de bör tas bort tidigt på våren.

Urval

Skär bort alla syrenbuskens grenar som är trasiga eller visar tydliga tecken på sjukdom. De är mer benägna att orsaka problem än att producera många blommor. Leta efter trasiga toppar, skadad bark och tydliga skär eller hål i grenarna. Ta också bort alla grenar som är missformade eller växer i sidled genom växten. Beskär grenar som är mycket små och tunna samt alla grenar som växer för långt från växtens centrum. Ta slutligen bort alla stora, tunga grenar som inte längre ger blommor bra.

Metod

Så snart syrenbuskens blommor är döda, klipp tillbaka varje blomstängel till bladen, ta bort alla spår av blommorna. Detta steg hindrar syrenen från att använda sin energi för att göra frön. Använd en vass beskärningssax för att undvika att lämna trasiga toppar som kan inbjuda till sjukdomar. Håll beskärningssaxens blad rena, särskilt om du har mer än en syrenbuske, så att du inte överför patogener från en planta till en annan. När du klipper stora grenar, klipp dem så nära marken du kan. Om möjligt, trimma dem en bit under marknivån för ett snyggare utseende.