Den bästa tiden att trimma ett guld weigela midnattsvin

"Midnight Wine" weigela (Weigela florida "Elvera" Midnight Wine
"Midnight Wine" weigela (Weigela florida "Elvera" Midnight Wine, härdig i US Department of Agriculture växthårdhetszoner 4 till 9) har rödrosa blommor på en buske med vinröda löv.

Medan den ödmjuka weigelan en gång ansågs vara en enkel buske i stugstil, har växtförädlare utökat sina sorter till att inkludera brokiga och färgade bladvarianter, såväl som dvärgsorter och återkommande blommor. "Midnight Wine" weigela (Weigela florida "Elvera" Midnight Wine, härdig i US Department of Agriculture växthårdhetszoner 4 till 9) har rödrosa blommor på en buske med vinröda löv. "Midnight Wine" växer bara 1,5 till 2 meter hög och är en dvärgkultivar av den tidigare introducerade "Wine and Roses"-weigela (Weigela florida "Alexandra" Wine and Roses, härdig i USDA-zonerna 4 till 8), som var utsedd till vinnare av guldmedalj i Pennsylvania Horticulture Society år 2000. Som alla weigelas kräver "Midnight Wine" en årlig trimning omedelbart efter sin huvudsakliga blomningsperiod.

Årlig formning

Även om "Midnight Wine" bara blir cirka 2 meter hög, blir den ofta nästan dubbelt så bred, vilket gör den till ett färgstarkt tillägg till framsidan av gränser och grundplanteringar i fullsolade områden. Dess djupt rosa blommor börjar öppna sig i april och fortsätter under försommaren. Den tyngsta blomningsperioden kommer vanligtvis att avslutas i mitten till slutet av juni. Detta är den bästa tiden att ge den en årlig trimning och formning. Klipp av förbrukade blommor och forma grenarna för att kontrollera växtens höjd och bredd. Som alla weigelas, "Midnight Wine" blommar främst på andra året tillväxt. En trimning i slutet av juni ger tillräckligt med tid för weigelan att bilda ny tillväxt för att ge blommor för följande vår.

Vårstädning

"Midnight Wine" är en tålig weigela
"Midnight Wine" är en tålig weigela, men kommer ibland att uppleva att grenarna dör ner under vintern.

"Midnight Wine" är en tålig weigela, men kommer ibland att uppleva att grenarna dör ner under vintern. Tidigt på våren, när lövfällande blad dyker upp på växten, klipp bort alla döda grenar till grönt trä med en beskärningssax, efter att ha desinficerat dem med en blekvattenlösning. Trimma grönt trä lätt vid denna tidpunkt för att undvika att skära för mycket andraårsväxt, vilket snart kommer att ge blommor. Om växten visar en stor mängd död ved efter att ha kommit ut ur viloläget, kan den återupplivas genom att skära tillbaka den till inom några centimeter från marken - även om du avstår från ett års blomning.

Sommarkontroll

Som en återkommande blommare kommer "Midnight Wine" att blomma sporadiskt under hela säsongen. Klipp tillbaka förbrukade blomhuvuden under sommaren när de bleknar med hjälp av en desinficerad beskärningssax. Klipp tillbaka stjälkarna till den näst lägsta grenen under det förbrukade blomhuvudet. Klipp bort eventuellt sjukt eller skadat trä under sommarsäsongen, om du märker det, eftersom dessa grenar inte kommer att blomma följande år.

Avrundar det

Som en kompakt, lågväxande växt ser "Midnight Wine" ut som bäst när den beskärs till en naturlig, rund form under sin årliga midsommarputsning. Detta tillåter ljus att nå alla områden av växten. Klipp eventuella sjuka grenar först, desinficera beskärningssaxar mellan klippen och kassera grenarna men kompostera dem inte. Klipp ut trånga grenar, och sedan de som inte överensstämmer med den rundade formen du söker. Skär tillbaka weigelan inte mer än en tredjedel av dess totala höjd och bredd. Använd vassa, rena saxar för att göra snitten. Ha en lösning av 1 del hushållsblekmedel till 3 delar vatten till hands för desinficering av dina beskärningsverktyg, eller torka av bladen med en blandning av 1 del tvättsprit till 1 del vatten.