Den bästa tiden att plantera sättpotatis

Att välja den bästa tiden att plantera utsädespotatis
Nyckeln till framgångsrik potatisodling är jordberedning, växtvård och att välja den bästa tiden att plantera utsädespotatis.

Solanum tuberosum, den vanliga potatisen, växer i US Department of Agricultures hårdhetszoner 1 till 7. Grönsakens mångsidighet och enkelheten att plantera och odla gör potatisen till ett bra val för alla trädgårdar. Nyckeln till framgångsrik potatisodling är jordberedning, växtvård och att välja den bästa tiden att plantera utsädespotatis.

Utsädespotatisbehandling

Certifierad utsädespotatis är hel potatis som innehåller flera "ögon". Ögonen är områden på potatisen som skickar ut skott för att bilda rötter. Skär sättpotatisen i sektioner som är ungefär lika stora som en golfboll. Innan du gör snitten, se till att varje sektion har två eller tre ögon så att den kommer att producera. Låt sektionerna lufttorka i cirka tre dagar så att de skurna sidorna bildar en förhårdnader. Den bästa tiden att plantera sektionerna är efter att förhårdnader bildats så att utsädespotatissektionerna inte ruttnar av bakterier i jorden.

Jordbehandling

Eftersom potatis är den lagrade energin i potatisplantan
Ju mer näring som samlas in, desto större är potatisskörden, eftersom potatis är den lagrade energin i potatisplantan.

Den bästa tiden att plantera de förhårda potatissektionerna är efter att jorden har bearbetats för att lossa den komprimerade jorden. Knölarna behöver utrymme för att bildas och växa utan hinder. När du bearbetar jorden, ta bort alla stora stenar eller annat skräp som kan hämma tillväxten av potatisen. Bearbeta jorden till ett djup av cirka 30 centimeter när du odlar potatis i kullar eller rader. Plantera utsädespotatissektionerna cirka 8 centimeter djupa. Djupet gör att potatisen formas utan att ytan bryts och orsakar gröna fläckar på potatisen. När en knöl utsätts för ljus under en längre tid bildas en giftig alkaloid som gör potatisen grön.

Gödsel och gödsel

Potatis behöver kväve för att växa och producera en hälsosam gröda. Innan du planterar, lägg till ett gödningsmedel med en 10-10-5 formel som anges på förpackningen. Blanda gödselmedlet med jorden medan du bearbetar för att fördela tillsatserna jämnt. Om du använder ett organiskt gödselmedel, till exempel ko- eller hästgödsel, se till att gödseln är väl ruttna eller minst ett år gammal. Färsk gödsel gör att planteringsbädden blir för "varm" och bränner växterna. Gödsel som haft ett år på sig att bryta ner och jäsa är bäst för trädgården. Plantera sättpotatis efter att du har tillsatt gödseln eller gödseln i jorden.

Jordtemperatur

Vissa grönsaker, som tomater, föredrar en varm jord för att sätta rötter och växa. Potatisfrön föredrar en svalare temperatur för att sätta rötter. Den idealiska jordtemperaturen för att plantera utsädespotatis är runt 13°C. Kallare temperaturer hindrar utsädespotatisen från att växa rötterna och resulterar i ett ruttet potatisparti. En sval temperatur gör att potatisen kan växa rötter och bilda en stark vinstock som samlar energin som används för att bilda knölarna. Ju mer näring som samlas in, desto större är potatisskörden, eftersom potatis är den lagrade energin i potatisplantan.