Den bästa tiden att plantera en blåbärsbuske

Men i USDA-zonerna 8 till 10 bör trädgårdsmästare plantera blåbärssorter som highbush (Vaccinium corymbosum)
Men i USDA-zonerna 8 till 10 bör trädgårdsmästare plantera blåbärssorter som highbush (Vaccinium corymbosum) och rabbiteye (V. virgatum) tidigt till mitten av hösten för bästa resultat.

Att plantera blåbärsbuskar under den vilande säsongen ger söta och syrliga frukter följande sommar. Rätt sorts växt för din trädgård beror på ditt klimat och sorten. För att säkerställa en fruktbar sommar, sätt plantorna i marken på hösten om du bor i US Department of Agriculture härdighetszoner 8 till 10, oavsett förväntad frukttid. Plantera tidig, mitt- och sensäsongsorter så att bären mognar under hela växtsäsongen.

När ska man plantera

Trädgårdsbutiker kan ha blåbärsbuskar redo för plantering tidigt på våren och på sommaren. Men i USDA-zonerna 8 till 10 bör trädgårdsmästare plantera blåbärssorter som highbush (Vaccinium corymbosum) och rabbiteye (V. virgatum) tidigt till mitten av hösten för bästa resultat. December och januari är också idealiska månader för att placera nya blåbärsplantor i marken på grund av vintervilan, konstaterar University of California. I kallare områden kan trädgårdsmästare behöva vänta till tidig vår när marken har tinat innan plantering och till nästa år för att se efter fruktskörd.

Plantering av hybrider i tidig, mitten och sen säsong förlänger skörden och ger en mängd syrliga, syrliga, kryddiga och söta bär. Om du till exempel planterar en rad "Smaragd"-buskar från tidig säsong med "Blueray" mellan säsongen och "Legacy" med senfrukt får du en sommarlång ström av bär till ditt bord.

Tidiga säsongsblåbär

Highbush blåbär är populära frukter för att äta och laga mat. Tidig säsong sydliga (V. darrowii) och norra (V. corymbosum) highbush hybrider som växer i USDA zoner 8 till 10 inkluderar "Earliblue," en rakt växande växt som producerar stora, söta frukter; "Rubel", som ger små, syrliga bär; och "Spartan", med tunga skördar av stora bär. Flera highbush-hybrider kombineras med nordöstra stammar, inklusive "Northcountry". Denna växt blir mindre än 3 meter hög och producerar söta, ljusblå bär tidigt på säsongen.

Mellan- och sensäsongs blåbär

Rätt sorts växt för din trädgård beror på ditt klimat
Rätt sorts växt för din trädgård beror på ditt klimat och sorten.

Highbush blåbärsväxter som producerar mogna bär under sen vår till midsommar inkluderar "Blueray", som växer upp till 4 meter hög; "Olympia," med medelstora frukter; och "Berkeley", med stora, ljusblå bär. Sensäsongs hybrider med hög busk som "Elliot", "Darrow" och "Legacy" producerar söta och syrliga frukter i olika storlekar.

Jord och plantering

Blåbär växer bäst i halvskugga till full sol och fuktig, sandig, porös, väldränerande jord med ett pH på 4,5 till 5,0. Växter har grunda, ömma och något ömtåliga rotsystem; de som inte hålls väl hydrerade kan dö under torra perioder. Eftersom växter inte kan tolerera övervattning, placera dem i smutshögar för att kontrollera fukt. För att skapa en bärhäck planterar du blåbär 3 meter från varandra. Gör rader med cirka 4 till 5 meters mellanrum i trädgården. Varje växts krona måste vara 1,30 cm över marken. Täck rötterna med kompost eller annat organiskt material.

Bushvård timing

Om blåbärsplantor inte växer eller ger frukt, gödsla dem med en 10-10-10 kemisk blandning. Applicera gödsel enligt förpackningens instruktioner och vattna det sedan i jorden.

Att beskära blåbärsväxter främjar ny tillväxt och hindrar dem från att producera underdimensionerade frukter. Ta bort äldre kvistar när du först sätter nya buskar i marken. Ta bort skadade eller döda utlöpare under de kommande två vintrarna. Ta bort gamla, skadade utlöpare och död ved under buskens tredje vinter så att grenar kan växa ut jämnt.