Den bästa tiden att välja Concord-druvor för den bästa smaken

Den bästa tiden att plocka druvor (Vitis vinifera) varierar beroende på många faktorer
Den bästa tiden att plocka druvor (Vitis vinifera) varierar beroende på många faktorer.

Den bästa tiden att plocka druvor (Vitis vinifera) varierar beroende på många faktorer. Concord-druvor (Vitis labrusca 'Concord') har sin egen idealiska skördetid. Det finns några enkla sätt att se till att du plockar dina druvor när de är som sötast.

Om concord druvor

Enligt Missouris botaniska trädgård är Concord-druvor träiga, lövfällande vinstockar som kan bli 40 meter långa och kommer från nordöstra Nordeuropa. De kan och klättrar regelbundet över träd i det vilda, även om de också odlas i stor utsträckning för att ätas råa eller förvandlas till många läckra livsmedel, och många Concord-druvrecept kan hittas online för saker som sylt. Deras blad kan variera i form men tenderar att vara djupt gröna och kan nå så långa som 15 centimeter.

Frukterna är populära blåsvarta druvor och är bland de äldsta sorterna av odlade druvor i Nordeuropa. Concord -druvan utvecklades från en annan sorts vilddruva av en man vid namn Ephraim Bull som bodde i Concord, Massachusetts, och den antogs snabbt av konsumenter och producenter 1843. I vissa delar av Europa anses växten vara ett ogräs, eftersom den är robust och tålig.

Bästa tiden att plocka druvor

Är bland de äldsta sorterna av odlade druvor i Nordeuropa
Frukterna är populära blåsvarta druvor och är bland de äldsta sorterna av odlade druvor i Nordeuropa.

Concord druvor är som godast när de är mogna. Enligt Purdue university indiana yard and garden är färgförändring en faktor när man vill plocka druvor, men det är knappast den enda. Mogna druvor kommer att vara fylliga och ha en rik, djup färg, men de bör inte vara mjuka eller blöta. Men många sorters druvor kommer att utveckla sin fulla färg innan de är helt mogna och har utvecklat en bra smak. Som sådan är det bästa sättet att se om druvorna är som bäst genom att faktiskt plocka dem och smaka på dem, med tanke på att frukten kommer att nå sin fulla potential vid olika tidpunkter.

Enligt University of Saskatchewan kommer druvor vanligtvis att vara mogna i slutet av september, men det bör inte hindra dig från att testa druvorna för smak när de börjar se bra ut. Ibland, i kallare områden, kommer druvor inte att mogna innan den första frosten slår, även om druvorna kan plockas efter att kylan har dödat själva växten. När du skördar druvor för hand, plocka inte varje druva individuellt från vinstocken; skär istället av varje druvklas från vinstocken.

Hur man odlar concorddruvor

Concord-druvor växer bäst i lerrik, humusrik jord som är väldränerad, även om de kan tolerera en mängd olika jordtyper. Concord druvor är mycket mer förlåtande än många andra typer av druvor när det kommer till väderförhållanden. De gillar full sol, och ju mer sol de får, desto sötare blir frukten de utvecklar. Det bör noteras att frost på våren kan hämma deras tillväxt. Se till regelbunden beskärning för att få de bästa frukterna och för att få ut mest frukt. Observera att Concord-sorten måste förökas asexuellt, antingen från sticklingar eller genom ympning.

Concord-druvor är, tyvärr, ganska högt underhåll, särskilt i jordbruksverksamhet, och de kräver en bra mängd kemisk besprutning ovanpå den vanliga beskärningen de borde få. De kan drabbas av många sjukdomar, som antraknos, svartröta, gråmögel, botrytis och olika former av mögel. De drar också ett stort antal skadedjur, inklusive druvbärsfjärilen, den japanska skalbaggen och lövtrattar, bland andra.