Kan en planta växa i en kruka där det inte finns något hål i botten?

Eftersom grus inte fungerar är det bäst att placera din planta i en mindre kruka med dräneringshål
Eftersom grus inte fungerar är det bäst att placera din planta i en mindre kruka med dräneringshål och placera den i den större, dekorativa utan hål.

Dekorativa krukor tillför skönhet till växter både inomhus och utomhus, men du bör vara försiktig med de utan dräneringshål. Medan en växt kan växa ett tag i en kruka utan hål, uppstår ofta flera problem med denna brist på dränering. Om du gillar en viss kruka som inte har hål, kanske du fortfarande kan använda den.

Dräneringsproblem

När en kruka saknar dräneringshål, lider plantan på flera sätt. Vatten byggs upp och gör jorden fuktig, vilket kan leda till rotröta. Om man vattnar med en gödningslösning byggs även salterna upp i jorden och utan dräneringshål kan man inte rinna igenom rent vatten för att skölja ur salterna. När vatten sitter i botten av krukan, fyller det upp utrymmet mellan jordpartiklarna där luften borde vara, vilket berövar rötterna nödvändigt syre.

Grusmyten

När en kruka saknar dräneringshål lider plantan på flera sätt
När en kruka saknar dräneringshål lider plantan på flera sätt.

Många tror att en kruka utan hål kan fungera som en planteringsmaskin så länge du lägger ett lager av kursmaterial i botten av krukan som vattnet kommer att rinna ner i. Grus är det material som oftast rekommenderas, även om sand, träkol och krossad keramik också rekommenderas. Tyvärr, säger Extension Horticulturalist Linda Chalker-Scott, Ph.D., från Washington State University, har vatten problem med att flytta från material av olika storlek, så det kommer istället att byggas upp i jorden ovanför det grova materialet tills det är helt mättat. Detta gör ingenting för att lindra dräneringsproblem och kommer förmodligen inte att fungera.

Pottningsalternativ

Eftersom grus inte fungerar är det bäst att placera din planta i en mindre kruka med dräneringshål och placera den i den större, dekorativa utan hål. Om du är orolig för att fukt rinner ut i botten när du vattnar, kan du placera en bricka under krukan eller placera den i en foliefoder, som du hittar på växter i mataffären. Även om grus inte fungerar inuti krukor, kan om du placerar grus under krukor i en större bricka fånga upp vatten och ge det tillbaka i form av fukt, vilket är fördelaktigt för växten.

Andra överväganden

Förutom att använda en kruka med hål bör du även använda en kruka som är tillräckligt stor för plantan. Om du odlar ettåriga grönsaker, som är svåra att transplantera, välj behållare där de kan nå sin fulla storlek den säsongen. Undvik att kombinera växter med olika vattningsbehov i samma behållare, eftersom en eller båda kommer att drabbas. Välj behållare gjorda av lera, trä, plast eller metall, och plantera aldrig i någon behållare som har innehållit giftiga ämnen, särskilt när du odlar ätbart.