Kan man plantera rosor i juli?

Plantera som en barrotsros
Om det är vår och rosen är vilande, ta bort paketet och jorden och plantera som en barrotsros.

Rosor (Rosa spp.) är en anrik trädgårdstradition som är högt värderad för sina väldoftande blommor, men de kan vara krävande när det kommer till plantering. Även om det är möjligt att plantera rosor i juli, beror det på hur de är förberedda för plantering. Du kan köpa rosor förpackade, i krukor, i box eller med blottade rötter, och planteringstiden beror till stor del på vilken sort du köper.

Dricks

Att plantera rosor på sommaren rekommenderas inte, men det är möjligt om du vidtar vissa försiktighetsåtgärder, eftersom deras rötter inte har haft en chans att etablera sig och växten kommer att behöva skyddas över vintern.

Plantera barrotsrosor

Seriösa rosodlare föredrar rosenbuskar med bar rot på grund av möjligheten att se över käppar och rötter. Även om du inte är en expert, så ger du en chans att kassera uppenbart defekta exemplar genom att köpa barrotsrosor. Eftersom deras rötter är nakna måste de dock ner i jorden direkt efter köpet, vilket alltid är på våren. Blötlägg rötterna i åtta till 12 timmar i en hink med vatten för att återfukta rötterna. Gräv ett hål tillräckligt brett för att passa i rötterna, placera rosenbusken inuti och fyll med jord innan du vattnar.

Plantera krukrosor

Krukrosor, som säljs i jorden i en kruka, har inte bara rötter, så det är ingen stor brådska att plantera dem på våren innan de bryter viloläget. Plantskolor säljer därför dem alla under växtsäsongen, och du kan plantera dem när som helst innan den första frosten, enligt University of illinois extension. Gräv ett hål och plantera i jorden som alla andra trädgårdsexemplar, men ge rosen några månader på sig att vänja sig innan vintern sätter in.

Plantera barrotsrosor
Plantera barrotsrosor.

Om du har planterat rosor på sommaren eller tidigt på hösten, rekommenderar University of vermont extension att du skyddar dem över vintern, kanske med en kraftig kompost. Undvik att ge dem en kraftig beskärning till våren, så att de får en stark uppsättning grenar och inga stora sår från stora skärsår.

Plantera boxade rosor

Rosor finns även i förpackningar eller kartonger. Även om de annonseras för sin förmåga att gå rakt i marken, paketera och allt, är detta vanligtvis inte en bra idé. Lådor kan få rosor att bli rotbundna, strypa sig själva och hämma tillväxten.

Om du köper en ros i en förpackning, behandla den efter årstiden. Om det är vår och rosen är vilande, ta bort paketet och jorden och plantera som en barrotsros. Om den redan bläddras ut, ta bort förpackningen och behandla den som en krukros.

Planteringsförhållanden för rosor

Rosor föredrar lerig, väldränerad jord med ett pH-intervall på 5,5 till 7. Ett flera tums lager av organiskt material som kompost och 1 kg superfosfat per 100 m2 är idealiska för att plantera rosor; vänd in näringsämnena innan du gräver hålet.

University of Illinois Extension råder att plantera rosen på samma nivå i jorden som den var i sin behållare, så att föreningen av knoppen är på jordnivå. Fortsätt sedan enligt vilken typ av ros du har köpt. Rosor växer i US Department of Agriculture växthårdhetszoner 3 till 10, så köp en sort som växer bra i ditt område.