Hur gallrar man Agapanthus?

Vattna de nyplanterade agapanthusavdelningarna till ett djup av 15 centimeter
Vattna de nyplanterade agapanthusavdelningarna till ett djup av 15 centimeter och håll jorden fuktig när de etablerar sig.

Agapanthus (Agapanthus spp.), infödd i Afrika, växer från rhizomer. Det sprider sig genom att bilda nya klumpar när växten mognar. Det är dags att dela agapantusen om plantorna blir överfulla, eller om du vill föröka dem. Kathy Huber, trädgårdsredaktör för Houston Chronicle, föreslår att du delar agapanthus vart fjärde år, på våren eller hösten, som en del av dess rutinvård. Odla agapanthus i US Department of Agriculture växthårdhetszoner 6 till 11, beroende på sort.

1

Vattna agapantusen till ett djup av 30 centimeter dagen innan den delas.

2

Använd en beskärningssax eller häcksax för att klippa lövverket till halva dess nuvarande höjd. Detta gör det lättare att hantera plantan när den dras ur jorden.

3

Sätt in spaden eller spaden i jorden i ytterkanten av agapanthusklumpen, 20 centimeter från basen. Kör ner den i jorden för att skära rötterna. Lyft spaden, och sätt in den gång på gång tills du har ristat en cirkel runt klumpen.

4

Använd spaden eller spaden som en spak för att bända växten från jorden.

5

Dra ut agapantusen från jorden och använd en slang för att skölja bort precis tillräckligt med jord för att enkelt se rhizomerna

6

Det är dags att dela agapantusen om plantorna blir överfulla
Det är dags att dela agapantusen om plantorna blir överfulla, eller om du vill föröka dem.

Lägg agapanthusklumpen på marken eller en arbetsyta. Använd en beskärningssax för att klippa rotklumpen till två tredjedelar av dess ursprungliga djup.

7

Använd händerna för att skilja lökarna från klumpen. Om rötterna är sega och träiga och tätt packade tillsammans, använd en yxa eller änden av spaden som drivs mellan rötterna för att skära isär dem.

8

Gräv hål 8 centimeter djupa, 15 centimeter breda och 1 meter från varandra. Placera agapanthusrotkulorna i hålen och fyll på med jord.

9

Vattna de nyplanterade agapanthusavdelningarna till ett djup av 15 centimeter och håll jorden fuktig när de etablerar sig.