Kan jag plantera mina krukmamma ute?

De mammor som säljs som krukväxter eller presentväxter på våren är vanligtvis floristmummor
De mammor som säljs som krukväxter eller presentväxter på våren är vanligtvis floristmummor.

Krysantemum (Chrysanthemum spp. och Dendranthema spp.) säljs på våren och hösten som present eller krukväxter i full blom. Använd krukmamma för att skapa en omedelbar trädgård. De ser bäst ut när de planteras i massor eller grupper av samma typ och presterar bra i border. Mums anses allmänt vara sensäsongsblommor, men många typer blommar på våren också. Krukkrysantemum kan delas in i två grupper: floristmummor och tåliga mammor.

Floristmummor

De mammor som säljs som krukväxter eller presentväxter på våren är vanligtvis floristmummor. De är härdiga i US Department of Agriculture planthårdhetszoner 7 till 9. Du kan transplantera dem utomhus när som helst på året utom den varmaste delen av sommaren. Floristmödrar behandlas ofta med tillväxtreglerande hormoner för att hålla dem kompakta i sina behållare. De återupptar sin normala växtvana nästa år. När mammor växer ur sin plats under sitt andra år kan du hålla dem mindre med frekvent beskärning eller flytta dem till en plats där de har utrymme att sprida sig. Deras grunda rötter gör flytt på ett kick.

Härliga mammor

Krukkrysantemum kan delas in i två grupper
Krukkrysantemum kan delas in i två grupper: floristmummor och tåliga mammor.

Krukor med tåliga mammor är vanligtvis tillgängliga på hösten. Hardy mammor skiljer sig från floristmums genom att de producerar underjordiska stolons som gör att de kan överleva vintrar i zonerna 4 till 9. Hardy mammor erbjuder den bredaste variationen i färg och blomformer. Även om det är frestande att njuta av tåliga mammor inomhus ett tag, kommer du att få den bästa visningen det andra året om du transplanterar dem strax efter att du tagit hem dem.

Att välja webbplats

Krysantemum behöver minst sex timmars solljus varje dag. De blommar inte bra i otillräckligt ljus och växterna blir spinkiga. Ge jord som är väldränerad för att förhindra rotröta. Plantera floristkrysantemum nära en grund för extra frostskydd. Att förkorta dagarna stimulerar mammor att blomma, så undvik områden som utsätts för gatu- eller verandabelysning. Krysantemum fungerar också bra i upphöjda bäddar, speciellt om rötterna behöver lyftas upp ur jordar som är för blöta.

Transplanterande mammor

Om krukmammaerna har växt inomhus måste du härda bort dem för utomhusljus. Placera krukan på en delvis solig plats, gradvis vänja dem till soliga förhållanden. Ändra lerjord med kompost eller annat organiskt material före plantering för att förbättra dräneringen och luftningen. Plantera krysantemum på samma nivå växte de inuti behållaren och gräver inte ner för djupt. Du kan placera de flesta krysantemum med cirka 46 centimeters mellanrum, men spridningstyper behöver lite mer utrymme. Rätt avstånd tillåter tillräcklig luftcirkulation, vilket minskar sjukdomsproblemen. Kontrollera växtetiketten för rekommendationer. Täck jorden runt växterna med 1 till 5 centimeter lätt kompostmaterial som halm. Deadheading förbrukade blommor ger upprepad blomning.