Temperatur en ananas växt fryser

När temperaturen sjunker till minusgrader kan ananasplantan skadas
När temperaturen sjunker till minusgrader kan ananasplantan skadas.

När du går genom en subtropisk eller tropisk trädgård kan du se en stor bromelia med en stor frukt som reser sig över de långa, taggiga bladen. Ananas (Ananas comosus) häpnadsväckande tillväxt gör den till fokuspunkten i alla trädgårdar, men precis som andra bromelier måste du skydda ananasen på vintern. Denna ovanliga bromelia, den enda som producerar en ätbar frukt, är infödd i Västindien och Central- och Sydeuropa. Medan den är härdig i det amerikanska jordbruksdepartementets växthärdighetszoner 9 till 11, kräver ananasen skydd när prognosen förutspår temperaturer vid eller under fryspunkten.

Saker du behöver

  • Handbil eller docka

  • Semesterlampor med stor glödlampa

  • Frostfilt, lakan eller plastduk

  • Insatser

  • Trä- eller metallram (valfritt)

  • Tegelstenar, stenar eller brädor

Temperaturtolerans för ananasväxter

Ananasväxten odlas vanligtvis i subtropiska och tropiska regioner och föredrar temperaturer mellan 68 och 29°C. I de svalare delarna av USDA zon 9 kan en vindskyddad trädgård belägen intill en solig, söderläge vägg ge ett varmare mikroklimat lämpligt för en ananasväxt. Medan ananas tål torra förhållanden, kräver fruktproduktion regelbunden vattning.

Även om ananasen kan tolerera temperaturer utanför det optimala intervallet, när temperaturen sjunker under 16°C saktar ananas tillväxt. Frukterna kommer att fortsätta att mogna, men kommer att ta mycket längre tid än de skulle göra i ett varmare klimat. Å andra sidan avtar även ananasens tillväxt om temperaturen stiger över 90 grader.

När frost hotar är dock vinterskydd nödvändigt för att din ananasplanta ska överleva
När frost hotar är dock vinterskydd nödvändigt för att din ananasplanta ska överleva.

När temperaturen sjunker till minusgrader kan ananasplantan skadas. Röda eller vita brännfläckar på bladen och ruttnande frukt tyder på att plantan utsatts för temperaturer på eller under 0°C. Medan ananasen kan tolerera mycket korta perioder med låga eller minusgrader, kan längre exponering leda till att växten dör.

Vinterskydd och ananas

Ananas odlas framgångsrikt som krukväxter och i trädgårdar över södra Kalifornien, sydvästra och Florida. När frost hotar är dock vinterskydd nödvändigt för att din ananasplanta ska överleva. Vattna prover i marken ordentligt innan minusgraderna kommer för att skydda ananasens vävnader och rötter från frostskador.

Om temperaturen sjunker till mindre än 0°C i mer än några timmar, kan flytt och odling av ananas inomhus vara dess enda chans att överleva. Men att flytta en ananasväxt i kruk till ett växthus eller ett ljust, varmt solrum, även med en lastbil eller docka, kanske inte är ett alternativ på grund av dess storlek. Ananasväxter, beroende på sort, växer från 3 till 6 meter höga och lika breda, enligt University of Florida IFAS förlängning.

Att linda semesterlampor med stora glödlampor runt växten och hänga upp frostfiltar, lakan eller plast på pålar för att helt täcka ananasen kan ge tillräckligt med värme och skydd till stora krukexemplar och de som planterats i trädgården. Trädgårdsmästaren steve albert föreslår att man bygger en ram över ananasen och sedan täcker den med plast. Förankra täckningen i marken med stenar, tegel eller brädor för att förhindra att kall luft kryper under och skadar växten.