Hur hög blir en fullvuxen brysselkålsväxt?

Brysselkål växer av en central stjälk med groddarna som växer vid blad
En dvärgväxt, brysselkål växer av en central stjälk med groddarna som växer vid blad- och stjälkaxeln.

En stjälk full av mogna brysselkål (Brassica oleracea var. gemmifera) ser lite ut som miniatyrkål. Det är en tålig grönsak i kallt väder som växer bra i det amerikanska jordbruksdepartementets växthärdighetszoner 2 till 10. Liksom andra grödor i kallt väder, som grönkål och grönkål, blir brysselkålen godare efter att ha gått igenom en lätt frost, så en sen höstskörd är en bra idé.

Höjd

En dvärgväxt, brysselkål växer av en central stjälk med groddarna som växer vid blad- och stjälkaxeln. När den placeras på rätt avstånd kommer en brysselkålsväxt att bli 2,5 meter hög när den är helt mogen. Ge 24 till 91 centimeter utrymme mellan plantorna när de växer i rader, eller 61 centimeter i valfri riktning när du planterar i en bädd. Att transplantera plantor med hämmad brysselkål kan leda till att plantor aldrig mognar helt.

Vård

En stjälk full av mogna brysselkål (Brassica oleracea var
En stjälk full av mogna brysselkål (Brassica oleracea var.

Som en grönsak för kallt väder klarar sig brysselkål bra när plantorna är väl vattnade, särskilt under de varma sommarmånaderna när de först transplanteras (för en höstskörd), eller när de når mognad (under en tidig vårplantering). För att påskynda tiden fram till skörd kan du ta bort några av bladen, och börja med de nedersta sex eller åtta bladen. Ta aldrig bort alla blad eftersom de krävs för fotosyntes. Om du vill ha större brysselkål, skär av den övre växtpunkten på plantan för att påskynda groddens bulkande på den nedre delen av stjälken. Detta kommer att minska växtens totala höjd.

Skörda

Skörda brysselkålen när de enskilda groddarna når 1 till 5 centimeter i diameter. En mogen brysselkål är fast och kompakt. Den är ljusgrön utan tecken på gulning. Börja skörda från botten av stjälken, där groddarna ska vara störst. Du kan också skära av hela stjälken och sedan skörda groddarna på en gång. Om du har problem med att få fasta, kompakta groddar, är vädret för varmt och det krävs mer fukt.

Lagring

Som med alla grönsaker, ju fräschare, desto bättre. Kyl färska groddar, otvättade med skadade blad borttagna, i en plastpåse i kylen. Helst kommer detta inte att vara längre än en dag eller två. Växtens små blad kan också tillagas och ätas, inklusive bladen du kan ha tagit bort tidigare under säsongen för att uppmuntra groddtillväxt.