Kan du plantera frön direkt ur en jalapenopeppar?

Även om det kan vara möjligt att odla nya jalapeño-växter från färska frön
Även om det kan vara möjligt att odla nya jalapeño-växter från färska frön, är det inte idealiskt.

Inför ett överflöd av färska jalapeño-frön (Capsicum annuum 'Jalapeno') kanske sparsamma trädgårdsmästare undrar om fröna kan användas för att odla nya jalapeño-plantor. Även om det kan vara möjligt att odla nya jalapeño-växter från färska frön, är det inte idealiskt. Framgång beror på ett antal faktorer, inklusive typen av paprika och dess ålder, som båda avgör om fröet kommer att vara livskraftigt och om den resulterande växten kommer att likna originalet.

Typ av peppar

Som de flesta grönsaker finns jalapeños i två huvudtyper: öppenpollinerad och hybrid. Skillnaden är inte uppenbar av utseende, men det gör en värld av skillnad när det kommer till att odla plantorna från frö. Öppna pollinerade frön kommer att producera en jalapeño-växt som växer typmässigt, till skillnad från hybridsorter som kan ha icke-livsdugliga fröer eller som kan växa till växter som inte producerar en liknande kvalitet av peppar. De flesta arvegodsvarianter är öppenpollinerade, även om vissa mer moderna sorter också är öppenpollinerade. Jalapeños i livsmedelsbutiker är sannolikt hybridvarianter, som inte kommer att bli verklighet från frö. Om du odlar jalapeño själv och vet att det är en öppen pollinerad sort, måste du fortfarande överväga andra faktorer innan du försöker odla fröna.

Dricks

Korspollinering kan förekomma i jalapeño-växter, men det är vanligtvis inte ett problem eftersom jalapeño-växter vanligtvis självpollinerar.

Pepparåldern

Kan kasseras medan de goda fröna kommer att sjunka till botten
De dåliga fröna kommer att flyta till toppen och kan kasseras medan de goda fröna kommer att sjunka till botten.

När det kommer till att samla jalapeñofrön är ju mognare frukten desto bättre. De glänsande, gröna jalapeños som finns i livsmedelsbutikerna är inte helt mogna och som ett resultat är inte fröna helt mogna. En fullt mogen jalapeño får en lysande rödaktig färg och kommer så småningom att torka och börja skrynkla sig, då fröna är redo att skördas. Frön som tas från gröna jalapeños är osannolikt att gro, så det är bäst att låta paprikorna mogna lite innan du tar fröna för att öka sannolikheten för att få livskraftigt frö. Varma temperaturer hjälper gröna jalapeños att mogna lite, så lägg paprikorna på köksbänken där temperaturen håller sig varm men inte varm. Vissa frukter och grönsaker avger etylengas, vilket påskyndar mognaden i paprika, så överväg att lägga paprikan i en papperspåse med ett moget äpple eller tomat för att påskynda mognaden. Kontrollera paprikan dagligen. När paprikorna är en mörkare nyans av grönt, kan fröna tas bort. Om du odlar jalapeños hemma och tänker spara frön, låt paprikorna mogna helt på rankan tills de blir mörkare i färgen, torkar ut och börjar skrynklas, då kan du samla ihop fröna.

Dricks

Fullt mogna jalapeños utvecklar vanligtvis små sprickor eller sprickor runt stjälken.

Spara jalapeñofrön

När typen av jalapeño har bestämts och frukten har fått mogna, kan fröna sparas, lagras och sås. Jalapeño frön kan sparas med en torr eller våt metod. Båda metoderna har sina fördelar, även om den torra metoden är enklare och fungerar bra för att spara små mängder frö. Skär helt enkelt upp paprikan och ta bort fröna från det svampiga vita membranet inuti, sprid dem sedan på ett pappersark för att torka i två till tre dagar innan du förvarar dem. Den våta metoden tar lite mer ansträngning, men det har den extra fördelen att eliminera omogna eller icke livsdugliga frön. Lägg fröna i en grund skål och fyll skålen med vatten. De dåliga fröna kommer att flyta till toppen och kan kasseras medan de goda fröna kommer att sjunka till botten. Ta bort de livskraftiga fröna från vattnet och sprid dem för att torka på tidningspapper i några dagar. Både torr- och våtbearbetade frön måste förvaras i en ren, torr behållare utan direkt solljus. Korrekt lagrade pepparfrön håller i två år.

Dricks

Temperaturer mellan 32 och 5°C håller fröna livskraftiga längre, så överväg att förvara frön i kylen.

Odla jalapeñopeppar

Så överväg att förvara frön i kylen
Temperaturer mellan 32 och 5°C håller fröna livskraftiga längre, så överväg att förvara frön i kylen.

Jalapeño-växter behöver en lång, varm växtsäsong, så de måste startas inomhus åtta till tio veckor före den sista vårfrosten för att ge dem ett försprång, särskilt i kallare klimat med kustnära inflytande. Så fröna i torvkrukor eller lägenheter fyllda med fuktig fröstartjord. Strö fröna över jordens yta; täck dem sedan med ett 0,60 cm tjockt lager jord. Jalapeño-frön gror bäst när temperaturen är över 27°C, så placera krukorna eller plattorna på en förökningsmatta för att ge extra värme, särskilt om vädret är väldigt svalt. Täck krukorna eller plattorna med plastfolie och dimma fröna med vatten varje dag. Håll utkik efter plantor om en till två veckor.

Dricks

Jalapeñofrön kommer inte att gro under 13°C.

Transplantation av jalapeño-växter

Unga jalapeño-växter behöver mycket ljus och värme för att växa till kraftfulla transplantationer eftersom svagt ljus och kall jord kommer att ge benväxt. Plantor som startas i individuella torvkrukor kan flyttas nära ett oskuggat fönster i söderläge utan att planteras om, medan plantor som startas i lägenheter måste transplanteras till individuella krukor fyllda med jord. Odla jalapeños inomhus med dagtemperaturer över 21°C och nattetemperaturer över 18°C. Ge vatten när jorden känns torr precis under ytan. Vänta till två till tre veckor efter den sista frosten innan du transplanterar jalapeños utomhus till en solig bädd med snabbt dränerande jord. Placera dem 12 till 61 centimeter från varandra.

Dricks

Jalapeños odlas vanligtvis som ettåriga, men de kan överleva som kortlivade perenner ovanför USDA-härdighetszon 10b.