Hur får man tag i sockerrörssticklingar?

Köp en färsk sockerrörsstjälk från en lokal bondemarknad eller naturmataffär i slutet av augusti eller
Köp en färsk sockerrörsstjälk från en lokal bondemarknad eller naturmataffär i slutet av augusti eller början av september.

Soldyrkande sockerrör (Saccharum officinarum) frodas bäst i Europa Department of Agricultures hårdhetszoner 8 till 12, där temperaturen svävar mellan 70 och 35°C under längre perioder. Intolerant mot frost kan detta stora gräs nå en höjd av 10 till 15 meter och fungera som en imponerande perenn i flera år. Medan dessa lättodlade växter producerar frön, är vegetativ förökning den enklaste och mest framgångsrika metoden för att få fler av dem. Allt du behöver för att odla din egen sockerrör är en stickling från en färsk rörstång. En enda mogen plantering kan klippas och odlas igen varje år på obestämd tid, även om sockerrör producerar den mest och bästa sockerhalten under de första fem till sju mogna åren.

1

Köp en färsk sockerrörsstjälk från en lokal bondemarknad eller naturmataffär i slutet av augusti eller början av september. Många latinska och asiatiska marknader säljer också stjälkarna för kulinariskt bruk. Sticklingar från växter som odlas i din region är väl anpassade till odlingsförhållandena och kommer att fungera bäst för dig. Leta efter en mogen, ljusgrön käpp med en diameter på mellan 1,5 och 5 centimeter. Den ska verka fräsch och fri från röta, utan att den yttre huden rynkas.

2

Slå in stjälken i en plastpåse och kyl den över fryspunkten i upp till två veckor om du inte är redo att plantera.

3

Allt du behöver för att odla din egen sockerrör är en stickling från en färsk rörstång
Allt du behöver för att odla din egen sockerrör är en stickling från en färsk rörstång.

Skär sockerrörsstjälken i sektioner mellan 8 och 30 centimeter långa med en ren, vass skärsax, en machete eller kraftig kniv. Stjälken har ringar, eller noder, runt sig och de är placerade cirka 15 centimeter från varandra. En ny växt kommer att växa från varje nod. Försök att klippa käppen så att du får minst två noder per sektion. Dessa sektioner kallas ofta fröbitar, frösatser eller fröämnen.

4

Odla din planteringsplats till ett djup av cirka 20 centimeter på en väldränerad, bördig plats i full sol. Välj en plats borta från byggnader som kan skugga växterna och hämma deras tillväxt. Det ideala pH-intervallet för sockerrör är mellan 5,5 och 6,0. Se till att det inte kommer att vara mycket i vägen för gångtrafik i närheten av sockerrörsväxter, som har styva blad med vassa, tandade kanter som kan orsaka smärtsamma skärsår. Överväg att plantera dina sockerrörsväxter i rader som ett vindskydd eller en hög omkrets runt andra trädgårdsområden.

5

Gräv en 5 till 15,20 cm djup fåra i jorden. Gör fåran 10 meter lång. Flera fåror bör vara 4 till 5 meter från varandra.

6

Sprid 0 kg av en komplett 8-8-8 gödsel löst i fåran. Detta kommer att ge de unga plantorna all näring de behöver under resten av säsongen.

7

Lägg fröbitarna horisontellt i fåran så att ändarna knappt rör varandra. Täck dem med 1 eller 5 centimeter jord och fäst dem försiktigt med händerna. Dina sockerrörsgroddar kommer att börja dyka upp om en till tre veckor. De mogna plantorna kommer att vara redo att skördas inom cirka 14 månader från plantering.

8

Överväg att plantera dina sockerrörsväxter i rader som ett vindskydd eller en hög omkrets runt andra
Överväg att plantera dina sockerrörsväxter i rader som ett vindskydd eller en hög omkrets runt andra trädgårdsområden.

Vattna platsen ordentligt för att fukta jorden jämnt. Håll området jämnt fuktigt under hela växtsäsongen. I slutet av november kommer de unga skotten att börja vila och behöver inte vattnas regelbundet igen förrän ny tillväxt återupptas på våren.

9

Använd en trädgårdshacka mellan raderna regelbundet för att hålla området ogräsfritt medan fröbitarna gror. Börja fylla i fåran lite i taget under de närmaste veckorna med överskottsjord från hackning. När groddarna blir högre, fortsätt att fylla fåran tills den är något förhöjd till 2 eller 8 centimeter över marknivån. Denna uppbyggda jord främjar tidig skottutveckling.

10

Vattna sockerrörsplantorna igen tidigt på våren så fort du märker ny tillväxt. Fukta jorden jämnt. Vattna en gång i veckan i frånvaro av nederbörd fram till skörd runt november.

11

Ge de unga plantorna en komplett 8-8-8 gödselmedel när ny tillväxt dyker upp. Upprepa appliceringarna varannan månad fram till mitten av juli, då de inte längre behöver befruktas. Utfodring senare än detta kan fördröja växtmognad och minska sockerhalten i stjälkarna. Följ förpackningsinstruktionerna.