Stilar av jadebonsaiträd

Svullna stam ger intresse för en miniatyriserad skärm
Jadeplantans köttiga löv och svullna stam ger intresse för en miniatyriserad skärm och kan anpassas även av en nybörjare som bonsai-hobbyist.

Även om suckulenter och bonsai kan tyckas vara ett konstigt partnerskap, har suckulenter, som jadeväxten (Crassula ovata), faktiskt unika morfologiska egenskaper som gör dem till utmärkta bonsaiämnen. Jadeplantans köttiga löv och svullna stam ger intresse för en miniatyriserad skärm och kan anpassas även av en nybörjare som bonsai-hobbyist. Guidad av växtens naturliga struktur, idealiska stilar för jadeplantan inkluderar informella upprättstående, lutande och rot-över-sten.

Jadeväxt som bonsai

Päronformade, glänsande gröna blad som är tillplattade, men ändå saftiga, kännetecknar jadeplantan. På vissa sorter har bladen rödfärgade kanter. Långsamt, under två eller tre år, utvecklar växten en tjock, knotig, ljusbrun stam. Nya växter kan enkelt startas från en lövstickning. Från hösten till våren dyker klasar av rosa, stjärnformade blommor upp på växten i överflöd. Jadeplantor bör endast placeras utomhus i sina behållare i US Department of Agriculture växthårdhetszoner 8 till 10. Även då, ta med dem inuti om temperaturen faller under 50 grader Fahrenheit. Plantera i väldränerande krukblandning, och ompotta vart tredje till vart fjärde år på våren. Beskär inte rötterna mycket aggressivt; det kan försvaga växten. Om din bonsai behöver ledningar för att uppnå önskad form, använd aluminiumtråd, som är mer böjlig än koppar.

Informell upprätt stil

I bonsai kan denna effekt uppnås genom att begrava en sten bland en växts rötter när den krukas
I bonsai kan denna effekt uppnås genom att begrava en sten bland en växts rötter när den krukas.

Liksom den formella upprättstående, skapar denna bonsai-stil en ungefär triangulär trädform, men effekten är mer oregelbunden och avslappnad, med krökning av stammen. Bålen lutar 15 grader eller mindre åt antingen höger eller vänster, men aldrig mot betraktaren. Förmodligen den mest populära bonsai-designen, stamlinjen definierar stilen, som visar ett träd i naturen som drabbats av elementen. Stamkurvor bör placeras närmare varandra ju högre de är upp i trädet. Välj den sida av stammen som visar den största rörelsen för framsidan av bonsai. Du kan simulera bålrörelsen som orsakas av naturens påfrestningar genom att använda tråd.

Lutande stil

Ibland kallas den lutande stilen, i denna design lutar stammen över större delen av sin längd, i en vinkel nära 45 grader. Till skillnad från den liknande vindpinade stilen växer grenar från båda sidor av stammen. När de är placerade horisontellt eller med ett litet fall verkar grenarna ha pressats av vinden. För att balansera trädet måste rotsystemet vara mer skrymmande på den sida som är motsatt lutningen. Nedre grenar kan lämnas längre än de ovanför för att ytterligare balansera växten. Ställ in bonsai i sin behållare så att den lutande stammen når över större delen av planteringsenheten, snarare än över sidan.

Root-over-rock stil

Kräver den längsta väntan på resultat bland jadeplantans rekommenderade stilar, den här designen efterliknar hur ett träds rötter i naturen, som startade av ett egensinnigt frö som landar i en spricka i en sten, kan växa för att omsluta stenen. I bonsai kan denna effekt uppnås genom att begrava en sten bland en växts rötter när den krukas. Låt dem växa i några år, innan du sakta exponerar dem och låter dem stelna. För en växt med mer etablerade rötter, placera en sten ovanpå krukväxtblandningen i en behållare och sprid rötterna över stenen och ner i jorden.