Hur sätter man frön i torvmossa eller krukjord?

Sphagnum torvmossa enbart kan användas för att starta frön eller så kan du blanda den med vermikulit
Sphagnum torvmossa enbart kan användas för att starta frön eller så kan du blanda den med vermikulit, sand eller perlit.

Att starta frön i behållare med torvmossa eller annat lämpligt medium gör att du kan starta växtsäsongen tidigt och ger dig större kontroll över grobarheten och plantmiljön. Att välja och förbereda behållare och medium för att så frön är mycket viktigt och påverkar i hög grad graden av framgång du kommer att ha med groning och utveckling av unga plantor. Det ideala groningsmediet bör erbjuda en fin struktur, utmärkt dränering, bra luftning och låg fertilitet. Det kommer inte heller att innehålla ogräsfrön, skadedjur eller sjukdomspatogener.

1

Välj och desinficera, om nödvändigt, en platt eller andra grunda behållare som har gott om dräneringshål. Nya, aldrig använda behållare är vanligtvis sterila, men tidigare använda brickor eller krukor kan innehålla skräp som är värd för patogener eller skadedjur. Tvätta bort allt skräp från behållarna och doppa ned behållaren i en lösning som innehåller 10 procent blekmedel i fem minuter. Låt behållaren lufttorka innan du använder den.

2

Välj eller förbered ett lämpligt groningsmedium. Sphagnum torvmossa enbart kan användas för att starta frön eller så kan du blanda den med vermikulit, sand eller perlit. Krukjord eller lerig trädgårdsjord i sig är ofta för tung för att fröstarta, men en blandning av två delar jord, en del torvmossa och två delar sand eller vermikulit är acceptabel, särskilt för stora frön. Använd endast steriliserad krukjord för att undvika problem med sjukdomar, skadedjur och ogräs eller sterilisera jorden innan du använder den genom att placera fuktig jord inte mer än 10 centimeter djupt i en ugnssäker behållare täckt med aluminiumfolie och värm upp den till 82°C. Håll den vid den temperaturen i 30 minuter, låt den sedan svalna och håll den täckt tills du är redo att använda den.

3

Fyll de platta eller andra sterila behållarna hela vägen med det valda eller förberedda groningsmediet. Sätt försiktigt fast mediet när du placerar det i behållaren och fyll behållaren till ungefär en tum från toppen.

4

Täck fröna lätt med groningsmedium
Täck fröna lätt med groningsmedium.

Fukta groningsmediet ordentligt och jämnt. Blöt mediet tillräckligt så att överflödigt vatten börjar komma ut från behållarens dräneringshål.

5

Strö fröna över ytan av det beredda mediet eller tryck dem lätt på ytan. Rekommenderat avstånd mellan fröna varierar beroende på växtart. I allmänhet är det ofta acceptabelt att så frön med cirka en tums mellanrum i rader med cirka 5 centimeters mellanrum. Gallring senare kan åtgärda eventuell överbeläggning.

6

Täck fröna lätt med groningsmedium. Lämplig mängd medium att applicera varierar mellan fröna. Täck inte mycket fina frön som petunia med något medium. Annars, som en allmän regel, täck frön med en mängd medium som motsvarar ungefär två gånger deras diameter.

7

Dimma de nyplanterade fröna lätt men noggrant. Täck behållaren med ett genomskinligt glas eller plastlock eller omslut den i en påse för att upprätthålla en hög luftfuktighet runt fröna. Dimma ytan på mediet efter behov så att det förblir konstant fuktigt men inte blött.

8

Placera behållaren med groningsmediet och frön på en varm plats som får starkt, indirekt ljus. De flesta frön gror bäst när temperaturen ligger mellan cirka 65 och 24°C.