Stakar hallonbuskar

För att bygga en hallonspaljé behöver du stabila stolpar som är minst 8 centimeter breda
För att bygga en hallonspaljé behöver du stabila stolpar som är minst 8 centimeter breda och 8 meter långa, varierar i dimensioner beroende på storleken på din hallonplantering och tillgängliga material.

Två sorter av röda hallon (Rubus idaeus) växer i US Department of Agriculture växthårdhetszoner 4 till 8. Sommarbärande sorter producerar en gröda på försommaren; ständigt bärande sorter producerar grödor på våren och hösten. För att växa högre växter som ger mer bär måste käpparna, eller vinstockarna, stödjas på en trådspaljé. För att bygga en hallonspaljé behöver du stabila stolpar som är minst 8 centimeter breda och 8 meter långa, varierar i dimensioner beroende på storleken på din hallonplantering och tillgängliga material.

Enkelt staket

Om du vill odla sommarbärande hallon i en liten trädgård, träna käpparna att växa på ett enda staket. Gräv ner stolpar 76 centimeter djupa och 15 meter från varandra. Sträck ut 12-gauge ledningar mellan stolparna med 2 meters vertikala intervall. Knyt de spridande hallonkäpparna till trådarna. Om du vill kunna ta bort spaljéstolparna och lämna tillbaka dem vid ett senare tillfälle utan att behöva gräva hålen igen, sänk ner 76 cm långa PVC-rör i marken, en för varje stolpe. Stolparna passar inuti PVC-rören, som knappt borde vara bredare än stolparna.

Staket med parallella trådar

För att växa högre växter som ger mer bär måste käpparna
För att växa högre växter som ger mer bär måste käpparna, eller vinstockarna, stödjas på en trådspaljé.

För att odla hallon som bär frukt på hösten eller för att öka avkastningen för sommarfrukthallon på ett litet utrymme, konstruera ett enda staket med parallella trådar. Plantera stolpar i marken med 15 meters mellanrum. Sätt en 3 meter bred tvärbalk ovanpå stolparna. Lägg till en andra tvärbalk 2 meter under den. Gör tvärbalkarna av 2-x-4s eller liknande virke. Fäst skruvöglor på ändarna av tvärbalkarna och dra 12-gauge tråd genom skruvöglorna. Fäst tunnare tråd eller trädgårdsgarn varannan meter mellan trådarna. Träna käpparna att växa på båda trådarna.

Enstaka inlägg

För en mycket liten trädgård kör din 8 meter höga stolpe 76 centimeter ner i marken och plantera en till tre plantor vid basen. När käpparna blir längre, bind dem till stolpen med garngarn. Du kan valfritt sätta en 3 meter lång tvärbalk gjord av en 2-av-4 ovanpå stolpen för att ge lite mer utrymme för käpparna att sprida sig.

Växer i en behållare

Om du vill odla hallon i en behållare, kör en liten stolpe i behållaren och bind de växande vinstockarna till den. Bambustänger gör bra insatser eftersom de är både starka och attraktiva. Se till att behållaren är tillräckligt djup för att säkra pålarna ordentligt och tillräckligt tung för att stödja den topptunga växten när den växer och satsas.