Kan man lägga svart plast direkt över nuvarande ogräs för att döda dem?

Idag är det mer sannolikt att du ser svart plastpresenning istället för färgglada blommor som täcker
Idag är det mer sannolikt att du ser svart plastpresenning istället för färgglada blommor som täcker rapsfälten.

En biltur genom landsbygden tidigt på våren brukade avslöja fantastiska fält täckta med gula och blå vilda blommor, påskliljor, krokusar och svartögda Susans. Idag är det mer sannolikt att du ser svart plastpresenning istället för färgglada blommor som täcker rapsfälten. Istället för att använda kemikalier för att döda ogräs, kväver presenningarna dem naturligt och hjälper till att förbereda jorden för plantering. Svart plast ogräsbekämpning inspirerades av europeiska trädgårdsmästare, och dess användning i odling av grödor – från ekologiska gårdar på flera hektar till trädgårdslandskap – har visat sig vara framgångsrik.

Ockultation är inte stökigt

Ockultation är inte någon form av hokuspokus; det betyder helt enkelt att sprida något över jorden som utesluter ljus och hämmar tillväxt. Den kanadensiske bonden John-martin fortier populariserade ockultationsmetoden och tekniken spreds snart till både storskaliga och småskaliga bönder och trädgårdsmästare. Om en gräsfläck på din främre gräsmatta har dött och förstör det gröna, gröna gräset som ser ut som hemma, sprid en svart presenning över den i flera månader, och sjukdomen bör vara borta tillsammans med ogräset. Att kväva ogräset med svärta hindrar ljuset från att uppmuntra tillväxt, samtidigt som det återfuktar jorden.

Presenningen och fukten

Ja, presenningen tar med sig fukt när den svettas, matar ogräset och låter dem gro. Men utan solen dör det där irriterande ogräset bort. Daggmaskar dyker upp till ytan av tomten och, eftersom de inte hittar någonstans att ta vägen, börjar de röra sig horisontellt, och i själva verket, naturligt bearbeta din jord. Under tillagning av jorden dödas svampar, bakterier, ogräsfrön och insekter också i den mörka, fuktiga miljön.

Att veta när man ska tappa

En bra tarprensning tar från sex veckor till sex månader, ju längre desto bättre, om din ogrästrädgård är produktiv. Att lämna presenningen nere från höst till vår är det längsta du bör lämna den. En varm, torr sommar skadar jorden, och presenningen förnyar den samtidigt som den arbetar för att dämpa ogräset. Organisera ditt planteringsschema runt slutet av din blomningssäsong. Sommarsol gör att presenningen fungerar mer effektivt, medan våren med sina moln och regn försenar presenningens effektivitet.

Tarping är lätt

Du måste också se efter fåglar som hackar genom plasten
Du måste också se efter fåglar som hackar genom plasten och skapar hål för ogräset att växa.

När blomnings- eller växtsäsongen är över, rengör din lapp. Ta bort all tidigare tillväxt som är synlig för ögat, och om du täcker gräs, klipp det så lågt du kan. Bred ut presenningen över ditt mål, tyng ner den tungt på alla sidor. Ju tyngre presenning, desto mindre känslig är den för kraftiga vindar; låt den sedan arbeta tills det är dags att ta bort den. Skaka bort smutsen och ogräsbitarna ur presenningen om den inte är för tung, rengör den och förvara den till en annan gång.

Svarta eller klara presenningar

Mycket diskussion och oenighet har förekommit om vad som är bättre: en svart presenning som stänger ute allt solljus eller en tydlig presenning som låter solen tränga in. Forskare vid University of New Hampshire fann att de svarta presenningarna hade en framgångsgrad på 100 procent ogräsdämpning, medan klara presenningar, även om de dödade ogräs och täckskörd, inte helt dämpade allt ogräs.

Att använda kartong för att bekämpa ogräs har varit effektivt i områden med låg vind; Lägg dock inte bläcksidan på jorden. Svarta plastdukar och svarta soppåsar rekommenderas inte heller eftersom de inte är tillräckligt tunga eller tjocka nog för att förhindra hårda vindar från att blåsa bort dem. Du måste också se efter fåglar som hackar genom plasten och skapar hål för ogräset att växa.

Efter presenningen

När du har tagit bort presenningen, plantera en täckskörd nästan omedelbart för att förhindra att intilliggande skadedjur flyttar in. Du kommer att få lite ogräs, men det är trädgårdsarbetets natur. Bearbeta inte jorden eftersom det tar med ogräs och patogener till ytan. Klöver är en bra intermittent växt och kommer att återuppliva din jord.