Kan man lägga marksten över en gammal uteplats?

Innan du lägger marksten över din gamla uteplats
Innan du lägger marksten över din gamla uteplats, kontrollera ytan för brister som kan leda till problem på vägen.

Det som en gång var en nylagd asfalt eller betongterrass börjar så småningom tappa sin lyster genom tid och vittring. En ful uteplatsyta har förmågan att förstöra utseendet på ditt landskap. Lyckligtvis finns det ett enkelt sätt att ge din uteplats ett ansiktslyft utan det bakåtsträvande arbetet med att riva och ta bort den befintliga plattan. Under rätt förutsättningar och med rätt förberedelser kan du lägga marksten över en betongveranda eller uteplats för att skapa en ny fräsch yta som är både funktionell och estetiskt tilltalande.

Typer av stenläggare

Vilken typ av asfaltläggare som helst är lämplig att använda vid täckning av en gammal uteplats, så länge stenarna passar ihop och skapar en tät yta. Detta inkluderar stenplattor, tegel eller naturliga markstenar; men om du planerar att använda murbruk bör tegel inte användas om den befintliga ytan är asfalt. Kom ihåg att du behöver stenar för att täcka mitten av altanen samt omkretsen. Platta, jämna markstenar gör de bästa kantstenarna, eftersom dessa är mindre sannolikt att utgöra en snubbelrisk. Kantstenar kan också behöva kapas för att passa uteplatsens omkrets.

Inspekterar ytan

Innan du lägger marksten över din gamla uteplats, kontrollera ytan för brister som kan leda till problem på vägen. Sprickor i hårfästet är ingen anledning till oro, men man vill undvika att lägga sten om den befintliga ytan har definierade sprickor, hål, spån eller ojämna partier. Du bör göra eventuella nödvändiga reparationer på den underliggande ytan innan du placerar markstenar över den ojämna betongterrassen. Om dessa områden inte repareras innan stensättningen sätts, kommer de sannolikt att orsaka luckor eller lösa stenarbeten i framtiden.

Inställning utan murbruk

Vilken typ av asfaltläggare som helst är lämplig att använda vid täckning av en gammal uteplats
Vilken typ av asfaltläggare som helst är lämplig att använda vid täckning av en gammal uteplats, så länge stenarna passar ihop och skapar en tät yta.

Stenbeläggare kan säkras utan murbruk med hjälp av en bädd av murad sand. Du behöver en ren yta och ett ark landskapstyg över den befintliga uteplatsen. Landskapstyg hindrar sanden från att sköljas bort i regnet. För att beräkna mängden murverkssand du behöver, mät och dela den kvadratiska ytan av din uteplats med 12. Detta ger dig antalet m3 sand som behövs för en inställningsbädd på 2,50 cm. Lägg sanden och placera gatstenarna i det mönster du väljer. Ytterligare sand behövs för att fylla mellan varje asfaltläggare för att hålla dem stadigt på plats. En sandbädd har fördelar jämfört med murbruk, eftersom du enkelt kan ta bort markstenar och åtgärda problem med underlaget om de skulle uppstå.

Murbruk inställning säng

Utläggningar på betong utan sand hålls på plats med murbruk. Rengör din uteplatsyta med en slang eller högtryckstvätt för att få det fastaste greppet från ditt murbruk. Bestäm designen och placeringen av varje sten innan du lägger ditt murbruk. Bred ut en 1,30 cm inställningsbädd av murbruk ner över den befintliga uteplatsen. Arbeta långsamt, en sektion i taget, så att murbruket inte börjar härda innan asfaltläggarna är satta. Murbruk behövs också mellan varje asfaltläggare för att hålla dem stadigt på plats.

Några sista detaljer

Metall- eller aluminiumkanter behövs runt omkretsen av sängen för att hålla dina kantstenar på plats. Tänk på den färdiga höjden för att lägga till material ovanpå den befintliga ytan, eftersom detta kan skapa problem med dörröppningar eller trösklar som leder in i eller ut ur ditt hem. Även om frysning och upptining vanligtvis inte är ett problem i ett medelhavsklimat, är det ändå en bra idé att lämna en 1,90 cm buffert mellan dörröppningarna och den nya uteplatsens yta ifall marken skiftar eller jorden fryser och expanderar.