Hur sprider man frön?

Fördela det jämnt över planteringsytan
Fyll fröspridaren med fröet och fördela det jämnt över planteringsytan.

Broadcasting frön gör att du billigt kan etablera växter i en mängd olika landskapssituationer. Gräsmattor, vildblommaängar och jordberikande grödor för grönsaksträdgårdar är några vanliga scenarier där spridning av frö manuellt kan vara lämpligt. Enkla mekaniska enheter finns tillgängliga i trädgårdscenter speciellt för detta ändamål, även om du kan göra det helt för hand. Vilken teknik du än använder, följ några grundläggande procedurer för att säkerställa framgång.

1

Ta bort befintlig vegetation från planteringsområdet och till ett djup av minst 8 centimeter. Sprid ut 1 till 5 centimeter kompost eller jordbehandlingsmedel över samma område och kör igen för att blanda ordentligt med den befintliga jorden.

2

Kratta planteringsområdet för att bilda en jämn, jämn yta.

3

Följ instruktionerna på fröpaketet för att beräkna lämplig mängd frö för storleken på planteringsområdet.

4

Gör flera pass över planteringsområdet tills allt frö har spridits
Gå långsamt, gör flera pass över planteringsområdet tills allt frö har spridits.

Fyll fröspridaren med fröet och fördela det jämnt över planteringsytan. Generellt sett bör öppningen på utsädesspridaren justeras till den högsta inställningen som inte tillåter att utsädet spills fritt genom spridarens botten. Gå långsamt, gör flera pass över planteringsområdet tills allt frö har spridits.

5

Kratta fröet lätt ner i jorden.

6

Komprimera jorden i planteringsområdet med en rulle. God kontakt med frö till jord är avgörande för att uppnå en hög groningsgrad.

7

Täck planteringsområdet med ett tunt lager halm. Detta kommer att bidra till att bevara fukten i planteringsområdet och avskräcka fåglar från att äta fröet.

8

Vattna ordentligt med en sprinkler. Under groning, ge vatten när ytan av jorden är torr.