Vad är en jordvändare?

Inventera dina trädgårdsredskap för att se om du har de nödvändiga redskapen för att vända jorden
Inventera dina trädgårdsredskap för att se om du har de nödvändiga redskapen för att vända jorden och förbereda den för plantering.

Din trädgårdskatalog har äntligen kommit. När du häller över sidorna för att välja de perfekta fröna och plantorna för din trädgård, försumma inte ett av de viktigaste stegen: att förbereda din jord. Inventera dina trädgårdsredskap för att se om du har de nödvändiga redskapen för att vända jorden och förbereda den för plantering. Du kanske bara behöver några få handverktyg för en liten, tidigare brukad trädgård. För ett större område eller för att bryta ny mark kan ett elverktyg behövas för att bryta upp klumpar och skära igenom ogräs och gräs.

Teknologiska framsteg

Forntida bönder vände jorden och förberedde den för plantering med plogar som drogs av boskap, vanligtvis oxar. Någon gång under 1800-talet ersattes oxar med hästar, sedan ångmaskiner och slutligen, 1892, av den bensindrivna motorn. Idag finns ett brett utbud av hand- och elverktyg tillgängliga för trädgårdsmästare för att minska det arbete och den tid som krävs för att förbereda en trädgård för plantering.

Handverktyg

För att skära genom jord i små trädgårdar
För att skära genom jord i små trädgårdar, använd en spade, spade, mattock eller spadgaffel.

För att skära genom jord i små trädgårdar, använd en spade, spade, mattock eller spadgaffel. För att lossa jord och bryta upp klumpar, använd en murslev, bred gaffel, som har fem långa pinnar fästa på en U-formad stång, eller en hacka, som du också kan använda för att pulverisera stenar. Använd en kratta och en hacka för att fåra och jämna till jordytan. Och glöm inte dina händer, som är perfekta för att bearbeta jord på små ytor.

Tillers

Handfräsar, även kallade trädgårdsklor, är cirka 3 meter långa med tre eller fyra stift i änden och hjälper till att vända, lossa och lufta jorden. Roterande gas- eller elektriska jordfräsar är mycket snabbare än handbearbetning och fungerar bäst för att bryta ny mark, för att bryta upp stora jordklumpar, gräva fåror och blanda i jordtillsatser och kompost.

Hur man vänder jorden

I gräsytor skär du 20 centimeter i jorden, skär sedan spaden i mindre bitar eller vänd rotsidan upp och låt den sönderfalla i en vecka eller två. För tidigare brukade trädgårdar, vänd jorden till ett djup av 7 eller 20 centimeter så snart den är tillräckligt torr för att fungera. Blanda all vegetation i jorden tillsammans med eventuell kalk eller gödningsmedel. Pulverisera jorden och kratta ytan slät så snart som möjligt för att förbereda den för plantering.