Små trädgårdar för delvis sol

Och förhållanden med delvis sol ger välkommen skugga under en del av dagen
Små trädgårdar är intima områden för att njuta av växter, och förhållanden med delvis sol ger välkommen skugga under en del av dagen.

Små trädgårdar är intima områden för att njuta av växter, och förhållanden med delvis sol ger välkommen skugga under en del av dagen. Kategoriserad som att ha fyra till sex timmars solljus om dagen, kan partiella solförhållanden betyda morgonljus, eftermiddagsljus eller morgon- och kvällsljus, beroende på trädgårdarnas orientering. Morgonljuset är starkt och klart och passar kalla färger, som blått, grönt och violett, medan eftermiddagsljuset är varmt och mjukt, vilket förstärker röda, orangea och gula.

Små trädgårdar

Less is more i små trädgårdar. Små utrymmen överväldigas lätt med trädgårdsmöbler, prydnadsföremål, växtformer, lövverk och blommor. En liten bänk, en vattenträdgård på halvt fat, en vintergrön buske eller ett litet träd och några långblommande perenner som bär två komplementära blomfärger kan vara allt som krävs för att ge en attraktiv, långvarig, stilren visning. Välj buskar som ger intresse över flera årstider, till exempel kinesisk viburnum (Viburnum propinquum). Med klasar av grönvita vårblommor, blåsvart höstfrukt och vinröd-tonat löv under vintern, är denna vintergröna härdig i US Department of Agricultures växthärdighetszoner 7 till 9 och blir 6 till 8 meter lång och bred.

Delvis sol växter

Små trädgårdar kräver kreativ användning av utrymmet
Små trädgårdar kräver kreativ användning av utrymmet, såsom containerodling och lagerväxter.

Bladverk och form är lika viktigt som blomfärg i växter som växer i delvis sol. Brokigt lövverk i nyanser av silver, vitt och gult lyser upp skuggiga fläckar, och djärva, kontrasterande former skapar en effekt i sol och skugga. Om du planterar i skuggan av ett träd, odla jorden lätt under dess dropplinje, blanda i ett 5,10 cm lager av organiskt material, såsom bladmögel, kompost eller väl ruttnat gödsel. En perenn som växer i delvis sol och ger en lång säsong av intresse är korallklockorna Ring of Fire cultivar (Heuchera europeana "Ring of Fire"). Växer i USDA-zonerna 4 till 9, denna växt bär små rosa tidiga vårblommor på trådiga stjälkar ovanför klumpar av stora, silvriga löv som är vintergröna i varma klimat.

Vertikalt utrymme

Hängande korgar, fönsterlådor och vinrankor utnyttjar vertikalt utrymme i små trädgårdar. Växter som växer i hängande korgar och fönsterlådor kräver regelbundet vatten och gödningsmedel för att växa hälsosamt. Vattna plantorna när krukjorden är torr till ett djup av 2,50 cm, applicera vatten långsamt tills det dyker upp genom dräneringshålen och gödsla med ett långsamt frigörande, färdigt att använda 15-9-12 granulärt foder som appliceras kl. en hastighet av 0,5 gram per m2över ytan av krukjorden. Blå trumpetranka (Thunbergia grandiflora) växer bra i hängande korgar och i organiskt rik, väldränerad jord i delvis sol. Med lavendelblå blommor sommar till tidig höst, växer denna vintergröna vinstock 15 till 30 meter lång och 3 till 6 meter bred och är härdig i USDA-zonerna 10 till 11.

Behållare och skiktning

Små trädgårdar kräver kreativ användning av utrymmet, såsom containerodling och lagerväxter. Att odla i behållare tillåter trädgårdsmästare att flytta runt växter när de kommer in i deras säsonger av intresse. Odla växter i behållare med dräneringshål och applicera vatten och gödning regelbundet. Att skikta växter innebär att man odlar en rad olika växttyper i ett område så att det alltid finns något intressant att se. Till exempel skapar vårblommande lökar och sommarblommande perenner som växer runt en höstblommande buske en kontinuerlig visning under växtsäsongen. Vindblomma (Anemone coronaria) trivs i delvis sol och bär svartcentrerade, blå, vita eller röda vårblommor innan de försvinner över sommaren och hösten, så att perenner kan blomstra. Windflower växer 9 till 46 centimeter lång och 6 till 23 centimeter bred och är härdig i USDA-zonerna 7 till 10.