Vad är Shuck Split i fruktträd?

Shuck split sker inte på alla fruktträd
Shuck split sker inte på alla fruktträd, men att veta när det sker på andra fruktträd är viktigt.

Shuck split sker inte på alla fruktträd, men att veta när det sker på andra fruktträd är viktigt. Fruktodlare kan använda shuck split oftast som en signal för att spraya sina träd med lösningar för att förhindra tidiga sjukdomar utan att påverka frukternas ätkvalitet. Att identifiera shucksplittring på dina fruktträd kan hjälpa dig att ta tid på sprayapplikationer, vilket gör dem mer effektiva än de skulle vara annars.

Vad händer

Efter att blommor på vissa fruktträd har pollinerats, har de unga, utvecklande frukterna en pappersartad shuck runt deras yttre. Shuckarna är över från blommorna. När frukterna växer splittras shuckarna och fälls. Denna process är känd som shuck split, och det är en normal del av fruktutvecklingen för vissa frukter.

När det inträffar

Stenfruktträd är bland de typer av fruktträd som delar sig
Stenfruktträd är bland de typer av fruktträd som delar sig och fäller sina shuckar.

Det exakta antalet dagar mellan det att ett fruktträd blommar, shuckarna splittras och shuckarna fälls beror på växtförhållandena och fruktträdets sort. I säsongsbetonat väder kan körsbär fälla sina shuckar inom tre till fyra dagar, men det kan ta upp till två veckor för persikor att fälla sina shucks om kallt väder påverkar dem, enligt New Yorks Food and Life Sciences Bulletin.

Vilka typer av träd det påverkar

Stenfruktträd är bland de typer av fruktträd som delar sig och fäller sina shuckar. Stenfruktträd inkluderar körsbärs- och persikoträd. Vissa andra sorters fruktträd, såsom äpplen och citrus, producerar inte shucks.

Varför det är viktigt

Shuck split är det sista steget under vilket kopparsprayer kan appliceras på fruktträd för att förhindra bakterier som annars kommer att börja frodas när frukterna växer. Att känna igen när de flesta av frukterna har fällt sina shuckar, eller blomrester, och att skjuta upp besprutningen tills dess säkerställer att du besprutar dina fruktträd vid rätt tid på året.