Ska man vattna växter mitt på dagen?

Men om dina växter uppvisar torkstress mitt på dagen
Men om dina växter uppvisar torkstress mitt på dagen, gå vidare och ge dem lite vatten.

Liksom djur behöver växter vatten för att överleva och frodas. Men häll inte bara på vattnet när som helst, var som helst; följ istället vissa tumregler för vattning för att skapa en glad, hälsosam trädgård.

Experter rekommenderar regelbunden bevattning för utomhusväxter under växtsäsongen, sedan mindre vatten på vintern. Vattning mitt på dagen rekommenderas inte. Bevattning tidigt på morgonen är bäst, innan solen kommer fram och avdunstar vattnet. När det gäller krukväxter är den bästa tiden att vattna inomhusväxter när de är torra.

Växter behöver vatten för hydrering

Växter är till största delen vatten - faktiskt till 90 procent vatten. Det betyder att de kräver ganska mycket vatten för att överleva. När det inte regnar faller det på trädgårdsmästaren att ge tillräckligt med bevattning för att hålla växterna hydrerade.

Vatten kommer in i en växt genom dess rötter, färdas upp på växtens stjälk och passerar in i bladen för att återfukta bladverket. En välvattnad växt har tillräckligt med vattentryck för att fylla ut bladen. När en växt har starka studieblad vet du att den är ordentligt återfuktad.

När vattnet som är tillgängligt för en växt är otillräckligt för dess behov, sjunker vattentrycket inuti växtcellerna. Växten vissnar, och med tiden kan dess löv dö.

Växter behöver vatten för fotosyntes

Växter behöver också vatten för fotosyntes, den process de använder för att skapa mat från solsken. Eftersom djur får det mesta av sin energi från växter kan fotosyntesen ses som central för allt liv på jorden.

När vattnet som är tillgängligt för en växt är otillräckligt för dess behov
När vattnet som är tillgängligt för en växt är otillräckligt för dess behov, sjunker vattentrycket inuti växtcellerna.

Fotosyntesen sker i en växts gröna blad och för att göra glukos krävs en kombination av energi från solens strålar, vatten från jorden och koldioxidgas från luften. Växter såväl som alla andra levande organismer är beroende av glukos för energi. Om en växt inte får tillräckligt med vatten kan den inte producera den energi den behöver för att leva och växa.

När ska man vattna växter

Moder Natur gör en del av bevattningsarbetet i trädgården genom att ge regn. Men i många områden finns det inte tillräckligt med nederbörd på sommaren för att möta en växts behov. Det är då en trädgårdsmästare måste kliva upp och ge bevattning. När är den bästa tiden att göra det?

Den bästa tiden att vattna utomhusväxter är på morgonen. Detta ger dina växter en god tillgång på vatten för att möta dagens hetta. Helst bör du ge dina växter en drink tidigt på morgonen medan temperaturerna fortfarande är låga. Det betyder att mindre vatten kommer att avdunsta när du vattnar i gryningen, och växterna kommer att få använda det mesta av vattnet du distribuerar.

Vissa människor föredrar att vattna sent på eftermiddagen eller tidigt på kvällen. Men vattning på eftermiddagen kan innebära att växterna fortfarande är blöta när natten faller. Lövverk som förblir vått under en betydande tid är en grogrund för svampsjukdomar.

Vattna växter på den varma eftermiddagen

Det är bekvämt att vattna växter mitt på dagen eftersom alla är uppe, och det är ofta trevligt att vara utomhus. Men det är inte nödvändigtvis bra för växterna.

Avdunstningen är hög när det är varmt ute. Det betyder att en del av vattnet dina växter behöver förångas innan de kan använda det. Det bästa sättet att vattna växter i extrem värme är att ge extra bevattning tidigt på morgonen för att se dem genom dagen. Men om dina växter uppvisar torkstress mitt på dagen, gå vidare och ge dem lite vatten.

Vatna inomhusväxter

Den bästa tiden att vattna inomhusväxter är när jorden är torr. Eftersom de flesta inomhusväxter inte sitter i direkt sol är det mycket mindre troligt att eftermiddagssolen förångar vatten från plantorna. Men morgonbevattning är fortfarande en bra idé eftersom växtens lövverk kan torka till natten.