Ska jag kratta mitt gräs för ny tillväxt om det dog helt?

Kratta försiktigt bort så mycket av den döda tillväxten du kan
Om gräset är gult, men inte dras lätt från jorden, kratta försiktigt bort så mycket av den döda tillväxten du kan.

Att upptäcka döda gräsfläckar i din gräsmatta är alarmerande, och det kan vara frustrerande eftersom orsaken kan vara en av flera saker, som sjukdomar, torkstress eller kväveförbränning. Att ta bort den döda växtligheten gör det lättare att avgöra omfattningen av skadan, men att kratta det döda gräset kanske inte stimulerar ny tillväxt.

Identifiera orsaken

Flera saker kan orsaka döda fläckar på din gräsmatta. Vårdöda fläckar orsakas till exempel av svampen Ophiospharella korrae, och uppträder som stora cirklar av dött gräs som vanligtvis märks på våren och sommaren. Dollarfläck (Sclerotinia homeocarpa, Lanzia sp., Moellerodiscus sp.) liknar vårens döda fläck och uppträder under årets varmare månader, men cirklarna av döende gräs är mycket mindre. Kulturella frågor är oftare orsaken till dött gräs. Att till exempel skala gräsmattan, som uppstår när du klipper för mycket lövmaterial, kan göra att gräset dör, och det kan torka också. Komprimerad jord kan begränsa vattenflödet och syrenivåerna, vilket påverkar gräsmattans hälsa och hundurin kan också orsaka brunaktiga fläckar.

Se till att den är död

Ibland kan gräs gulna ner till jordlinjen
Ibland kan gräs gulna ner till jordlinjen, men det kanske inte är helt dött.

Ibland kan gräs gulna ner till jordlinjen, men det kanske inte är helt dött. Om gräset är gult, men inte dras lätt från jorden, kratta försiktigt bort så mycket av den döda tillväxten du kan. Om den inte är helt död kommer ny, grön tillväxt upp. Fortsätt att vattna din gräsmatta till ett djup av 4 till 15 centimeter när jorden är torr och gödsla regelbundet.

Kratta för ny tillväxt

Dött gräs ska krattas bort, men det stimulerar inte tillväxten, för om gräset är helt dött ända till rötterna kan det inte ge ny tillväxt och den kala fläcken kommer att finnas kvar. För att fylla i den kala fläcken måste du förbereda området för återsådd eller lägga nytt spadtag.

Återsådd eller nytt spadtag

Förbered jorden genom att ta bort ogräs och skadat gräs. Ofta räcker det med kratta för att rensa jorden, men man kan också behöva dra eller gräva upp envisa rötter. Ta bort vegetation cirka 15 centimeter bortom problemområdet och vänd jorden till ett djup av 15 centimeter. Blanda i lite kompost och jämna sedan till jorden med en kratta och stampa ner den något. Strö gräsfrö över området och kratta lätt för att täcka fröet med ett tunt lager jord. Om du hellre vill se omedelbara resultat kan du klippa en bit torv för att passa den döda lappen, och efter att ha förberett det, lägg ner spaden istället för att strö ut frön. Du kan behöva gräva ur lite jord så att spaden är jämn med resten av gräset. Om du lämnar det för högt kan det bli skalperat av din gräsklippare. Gå över spadtaget för att trycka ner det i jorden så att alla rötter får bra kontakt. Vattna nya frön eller soda omedelbart, blötlägg till ett djup av cirka 15 centimeter under de första dagarna. Vattna en till två gånger dagligen i ungefär en till två veckor och sedanminska gradvis vattningen när ny tillväxt inträffar.