Ska alla landskapsklippor göras med samma sorts stenar?

Typer av landskapssten för gränser inkluderar släta flodklippor
Typer av landskapssten för gränser inkluderar släta flodklippor, porös lavasten, granit, ökensten och sandsten.

Stenkanter kan lägga till färg och textur till landskapet, samt definiera olika funktioner på gården. Klipporna kan matcha eller skapa en kontrast med husets färg. Bergkanternas funktion och placering är en nyckelfaktor för att välja om man ska göra alla bårder av samma typ av berg.

Bakgrund

Typer av landskapsklippor för gränser inkluderar släta flodklippor, porös lavasten, granit, ökensten och sandsten. Stenkanter lägger till struktur till landskapet förutom att de tjänar praktiska ändamål som att hjälpa till att behålla rabatten när du vattnar. I allmänhet har stenar med oregelbundna former ett naturligt utseende, och klippta stenar som sandstenstegel passar formella landskap. Till exempel ger en klippkant vid floden en väg genom en rosenträdgård ett avslappnat utseende.

Fungera

Att använda olika typer av landskapssten för dina gränser kan förbättra en trädgård med en mängd olika
Att använda olika typer av landskapssten för dina gränser kan förbättra en trädgård med en mängd olika designelement.

Om du ska använda alla bårder som kant för en gräsmatta, skapar en harmonisk effekt att använda en typ av sten. Att placera stenarna nära varandra kan förhindra att gräset sprids. Stenar placerade runt en trädgårdsbädd fungerar som en bård som kan hjälpa till att hålla ogräs ute. Om du vill skapa gränser för stigar och en uppfart, med stenar som matchar i typ och storlek ger landskapet ett koordinerat utseende. Om du använder ett separat material för att kanta rabatter och gräs, till exempel metall eller harts, prova att placera olika typer av stenar med utrymme mellan dem som en dekorativ bård. Till exempel, varva bitar av granit med svarta flodstenar.

Färg

När du vill förstärka ett enkelt landskap som en vattensnål trädgård utan blommande växter, ger det visuellt intresse att använda stenar i olika färger för att avgränsa planteringsområden. Du kan varva två olika stenfärger eller skapa mönster, till exempel tre honungsfärgade bitar av sandsten och en rosafärgad ökensten som upprepas längs kanten av varje trädgård eller säng. Ett annat alternativ är att använda samma typ av sten i olika färger, till exempel en bädd kantad av svart lavasten och en annan bädd kantad av röd lavasten.

Design

Att använda olika typer av landskapssten för dina gränser kan förbättra en trädgård med en mängd olika designelement. Du kan använda en röd blomsterrabattkant av lavasten för att samordna med en uteplats i tegel och blond sandsten som trädgårdskant i poolområdet. Stentegel kan skapa en formell gräns som löper längs trottoaren till ytterdörren, med matchande naturligt formade stenar längs de främre rabatterna. Att använda olika typer av sten i oregelbundna former och flera färger fungerar bra i speciella landskapsprojekt som en grönsaksträdgård i en krökt form eller en labyrint.