Ska jag skära av stjälkarna på kängurutasen på vintern?

Bläckfläck orsakar vanligtvis bara kosmetiska problem i den vanliga höga kängurutassen
Bläckfläck orsakar vanligtvis bara kosmetiska problem i den vanliga höga kängurutassen, råder Kalifornien plantskola San Marcos Growers, som odlar kängurutassar.

Kängurutass (Angiozanthos spp.) är en australiensisk infödd som tog steget till det torra medelhavsklimatet i det amerikanska jordbruksdepartementets växthärdighetszoner 10 till 11. Dess kluster av tassliknande rörformiga, luddiga gula, rosa eller röda blommor lockar kolibrier från sen vår genom hösten. Medan en böljande bank av kängurutassar är en imponerande syn, gör att man tar bort gamla stjälkar att växten ser snygg ut och en vinterrensning hjälper till att eliminera risken för sjukdomar.

Om kängurutassar

Kangaroo paw producerar fans av strappy lövverk från köttiga underjordiska stjälkar och varje solfjäder blommar bara en gång innan de dör tillbaka, även om rhizomer fortsätter att producera fans under hela växtsäsongen. De bladlösa blomstjälkarna har flera grenar, var och en täckt med en multifingertass. Den växer bäst i full sol och torr jord, även om 2,50 cm vatten per vecka under sommaren ger dig fler och större blommor, även om det kan förkorta växtens totala livslängd. Det finns cirka 11 arter av kängurutassar, med långa kängurutassar (Angiozanthos flavidus) - som kan bli 6 meter långa - som är den vanligaste bland de amerikanska dvärghybriderna som bara når 46 centimeter till 3 meter höga är också tillgängliga.

Sommaren känguru declawing

De sammetslena kängurutassblommorna tenderar att torka på stjälken när de bleknar under sommaren
De sammetslena kängurutassblommorna tenderar att torka på stjälken när de bleknar under sommaren och in på hösten.

De sammetslena kängurutassblommorna tenderar att torka på stjälken när de bleknar under sommaren och in på hösten. Att ta bort den torkade stjälken vid basen med rena beskärare fräschar upp växtens utseende och hindrar växten från att ägna sin energi åt att göra fröer. Att skära ut stjälkarna vid basen uppmuntrar rhizomen att producera fler blommande solfjädrar, vilket förlänger din blomningsperiod. Även om du kan kompostera stjälkarna du klipper, är de också ett slående komplement till ett torkat blomsterarrangemang.

Vinterskänguruvård

När blommorna bleknar blir det remsiga bladverket i varje solfjäder brunnar och dör tillbaka. För att hålla växten fräsch, ta bort brunfärgade löv vid basen under hela säsongen. När svalare, blötare vinterväder inträder, klipp av alla stjälkar och det gamla lövverket vid basen. Ta bort och kompostera det för att undvika risken att svampsjukdomar och insekter, sniglar eller sniglar övervintrar i skräpet. Även om plantorna kan ta temperaturer ner till 0°C, överväg att skydda rotzonen med ett 2- till 7,60 cm lager kompost. Att plantera kängurutassar under takfoten på solsidan av ett hus eller under ett höggrenat träd som låter mycket sol komma in under takfoten hjälper till att skydda växten från frost.

Klippning med försiktighet

Att bli överivrig med saxen under din vinterstädning kan ställa till dina kängurutassar för problem på våren. Skador på nya fläktar från ett felaktigt klipp i färskt löv med beskärarna - eller från några nappar från en snigel - öppnar växten för bläckfläckssjukdom, orsakad av svampen Alternaria alternata. Sjukdomen svärtar löv från spetsen och nedåt och kan påverka rhizomet hos vissa arter. Bläckfläck orsakar vanligtvis bara kosmetiska problem i den vanliga höga kängurutassen, råder Kalifornien plantskola San Marcos Growers, som odlar kängurutassar. Arbeta försiktigt runt alla nya fläktar när du klipper ut gammalt löv och stjälkar på vintern, och ta bort allt svärtat löv till marken när du ser det. Arbeta alltid med sterila beskärningsverktyg och rengör dem mellan snitten med hushållsantiseptisk rengöring, tvättsprit eller en lösning av 1 del klorblekmedel till 9 delar vatten när du skär sjukt lövverk.