Vad ska du göra efter att ett guavaträd fryser?

Temperaturerna som orsakar skador på ett guavaträd beror på trädets ålder
Temperaturerna som orsakar skador på ett guavaträd beror på trädets ålder.

Hardy i US Department of Agriculture växtzoner 9 till 11, guavaträd (Psidium guajava) gillar inte att vara kall. Frost väder kommer att döda trädet eller orsaka döden av flera grenar. Innan du rycker upp resterna med rötterna och försöker plantera om en annan, överväg lite försiktig beskärning på våren för att få tillbaka ditt guavaträd från frysen.

Skadliga temperaturer

Temperaturerna som orsakar skador på ett guavaträd beror på trädets ålder. Unga träd kommer att dödas eller skadas av temperaturer lägre än 27 eller -2°C. Om det blir kallare än 25 eller -3°C kommer mogna, etablerade träd antingen att få allvarliga skador eller dödas.

Frysskada

Skydda guavaträdet under eventuella fler köldknäppar som inträffar under resten av vintern
Efter en frysning, skydda guavaträdet under eventuella fler köldknäppar som inträffar under resten av vintern.

Skadan en frysning gör på guavaträdet är synligt kort efter frysningen och under månaderna efter. Frusna löv som blir kvar på trädet tyder på allvarligare skador på grenarna än löv som faller av. Om trädet har döda löv är grenen som löven satt på sannolikt död eller skadad. Grenarna på ett frysskadat guavaträd kan ändra färg, sippra sav eller dela barken.

Beskärning efter en frysning

Efter en frysning, vänta till varmare väder innan du beskär all död ved som dödades av trädet. Vanligtvis innebär detta att skjuta upp beskärningen till våren, då ny tillväxt på de delar av trädet som överlevde hjälper dig att identifiera de delar som dog. För unga träd som dödades helt, ta bort trädet och plantera ett annat om du sällan har frost i ditt område. För mogna träd med mer etablerade rotsystem, klipp ner stammen till marken och vänta i två år för rötterna att skicka upp ny tillväxt.

Frysskydd

Efter en frysning, skydda guavaträdet under eventuella fler köldknäppar som inträffar under resten av vintern. Om du tar bort komposten från trädets bas kommer jorden att värmas upp under dagen och utstråla värmen till växten på natten. Gå alltid in i en frys med ett träd som har varit välvattnad i flera dagar för att förhindra skador. Vattna inte trädet under dagtimmarna före frysningen eftersom det kan orsaka mer skada än nytta. Unga guavaträd kan skyddas genom att lägga jorden runt basen av trädstammen före frysningen om den tas bort när risken för frost eller frysning har passerat.