De bästa självsådd ettåriga

De bästa självsådd ettåriga är de som producerar massor av livskraftiga plantor
De bästa självsådd ettåriga är de som producerar massor av livskraftiga plantor, men inte så många att de dominerar landskapet eller blir extremt invasiva.

Ettåriga växter gror, blommar och sätter frö under en enda växtsäsong. De ger ofta upprepade blomningar och färger, kompletterar perenner och buskar som kan blomma bara en gång om året. Självsådd ettåriga växter ger trädgårdsmästare det bästa av två trädgårdsodlingsvärldar, och kombinerar fördelarna med ettåriga växter och enkelheten hos perenner, som återkommer varje växtsäsong utan trädgårdsmästarens inblandning. De bästa självsådd ettåriga är de som producerar massor av livskraftiga plantor, men inte så många att de dominerar landskapet eller blir extremt invasiva.

Långa självsådare

En av de bästa av de medelstora till höga självsådd ettåriga är den lättodlade jättelarksporren (Consolida ajacis). Denna delphinium-släkting producerar distinkta vita, rosa, blå eller blålila blommor på stjälkar som stiger upp till 4 meter höga under goda förhållanden. Växterna kräver soliga platser och väldränerad jord för att producera rikliga blommor och självfrö fritt. En annan medelhög till hög självsådd är kosmos (Cosmos bipinnatus), med tusenskönaliknande röda, rosa eller vita blommor på 1 till 4 meter långa stjälkar. Under blomningssäsongen stimulerar plockning eller deadheading blomproduktionen. Kosmos har rapporterats som invasivt på några få platser.

Korta självsådare

Väldränerad jord för att producera rikliga blommor
Växterna kräver soliga platser och väldränerad jord för att producera rikliga blommor och självfrö fritt.

Låg, marktäckande mossros (Portulaca grandiflora) är ingen ros alls, utan en ettårig liggande planta med smala, saftiga blad. Varje rosformad blomma varar bara ett dygn, men växterna självfröar lätt. Lämplig för krukor eller trädgårdsbäddar, mossarosblommor i nästan alla nyanser utom äkta blått. Nasturtium (Tropaeolum-gruppen) är utmärkta lågväxande självsådd. Blommande i nyanser av grädde, gult, rött, orange och tvåfärgade kombinationer, frodas nasturtiums i mager jord och tål torka när de väl är etablerade. Både blommor och blad är också ätbara. Det finns även klättringsformer.

Klättrande självsådare

Common morning glory (Ipomoea purpurea) är en klättrande vinstock som också är en utmärkt självsådd. När de når 6 till 10 meter höga, med hjärtformade löv, växer morgonhärligheter snabbt och producerar massor av livskraftiga frön. Artsformen för denna ettåriga är lila, men odlade sorter finns i många nyanser av blått, rosa, lila och tvåfärgade kombinationer. Den besläktade månblomman (Ipomoea alba) bär liknande vita, trumpetformade blommor och självfrön lätt. De doftande blommorna bärs på tvinnade stjälkar som reser sig 10 till 12 meter. Månblommor har rapporterats som invasiva på några få platser.

Självsådd överväganden

Att skära av förbrukade blomhuvuden eller deadheading förhindrar växter från att sätta frö. För att uppmuntra självsådd bör trädgårdsmästare avstå från att deudheada växter i slutet av växtsäsongen. Mulching, som hjälper till att bevara markfuktigheten och förhindra ogräs, kan också förhindra att självsådda frön gror. Att använda landskapstyg mellan växter förhindrar också groning. På grund av detta kommer trädgårdsmästare som vill uppmuntra självsådd förmodligen att behöva rensa ogräs, antingen för hand eller med en hacka. Handrensning gör det också möjligt för trädgårdsmästare att ta bort oönskade växter; antingen ogräs eller till och med överskott av plantor av önskvärda annueller.