Sedum lila kejsarvård

Sedum "Purple Emperor" är vanligen "Purple Emperor" stengröt (Sedum x "Purple Emperor")
Sedum "Purple Emperor" är vanligen "Purple Emperor" stengröt (Sedum x "Purple Emperor").

Sedum "Purple Emperor" är vanligen "Purple Emperor" stengröt (Sedum x "Purple Emperor"). Denna suckulenta växt blir 38 centimeter lång och sprider sig 12 till 58 centimeter bred i det amerikanska jordbruksdepartementets växthärdighetszoner 4 till 9. De djupt lila bladen är nästan svarta till färgen, och växten producerar små laxrosa sommarblommor för en uppvisning av kontrasterande färg. Sedumväxter anses vara lättskötta växter med lågt underhållsbehov.

Plats

"Purple Emperor" stengröt växer bäst i områden med full solexponering. I varma mikroklimat tolererar denna växt delvis skuggiga förhållanden. Goddränerande jord krävs för denna växt, som inte tål våta rötter. Stengrötsväxter fungerar väl instoppade i jordfickor på stenhögar i stenpartier. De är också lämpliga att odla i behållare.

Plantering

Den bästa tiden att plantera "Purple Emperor" stengrötväxter är på våren. Placera rotklumpen i god dränerande jord så att toppen av rotklumpen är i nivå med marken. Avståndet för denna suckulent är mellan 6 och 61 centimeter. Plantera närmare varandra för att påskynda den tid det tar att täcka ett område.

Kompostering

Denna suckulent drar nytta av ett par tum av träflis eller strimlad barkkompost. Mulching minskar ogrästillväxt och fuktförlust från avdunstning. Håll komposten 5 centimeter från växtstammarna för att förhindra stamröta. I regniga områden använd småsten som kompost, detta minskar de vattenhållande egenskaperna hos komposten.

Vattning

Sedumväxter anses vara lättskötta växter med lågt underhållsbehov
Sedumväxter anses vara lättskötta växter med lågt underhållsbehov.

Stonecrop föredrar torra förhållanden och behöver bara vattnas då och då när den väl har etablerats. Blötlägg jorden kraftigt direkt efter plantering och sedan igen innan det kalla vädret inträffar. När det omfattande rotsystemet har utvecklats, låt jorden torka ut mellan vattningen.

Matning

"Purple Emperor" stengröt kräver inte många näringsämnen. Övermata inte växten. Bara en handfull 10-10-10 all-purpose granulat gödselmedel repade i toppen av jorden vartannat år ger tillräckligt med näringsämnen för en frisk växt.

Beskärning

Ett problem som "Purple Emperor" stenskott utvecklas när de övervattnas är tunga blomhuvuden på svaga stjälkar. För att lösa detta problem, klipp tillbaka blomstjälkarna med en tredjedel av deras längd innan blomhuvudena bildas. Detta gör att plantan växer kortare, starkare stjälkar. Annars är den enda beskärningen som denna stengröt behöver ta bort gamla löv när nya löv dyker upp.

Dela

"Purple Emperor" stengröt behöver delas vartannat till vart tredje år tidigt på våren. Lyft upp plantan ur marken med en spade och dra klumpen till separata plantor. Plantera om den ursprungliga växten och plantera sedan den nya stengrödan på en ny plats.