Varför ändrar rosor färg?

Det kommer att se ut som om det finns två färger av rosor på samma buske
Under tiden kommer nya blommor att dyka upp rosa och det kommer att se ut som om det finns två färger av rosor på samma buske.

Det kan vara en besvikelse när vi har kommit att älska en ros (Rosa spp.) för dess färg och sedan upptäcka att dess färg har ändrats. Det kan ha ändrats plötsligt eller under loppet av en säsong eller till och med flera säsonger. Plantan som producerade rosa blommor förra sommaren kanske producerar röda i år, eller så blir den varmgula rosenbusken röd. Ibland visas två färger av blommor på samma växt. Detta gör att vi ofta kliar oss i huvudet och undrar hur denna övergång sker.

Rosenbuske blommar olika färger

Vissa rosor är ympade. Det betyder att grundstammen och ättlingen är två olika typer av rosor. Detta görs ofta för att grundstammen kan vara hårdare och tål mer kyla än vad rosen kan ha kunnat tolerera om den lämnats på sina egna rötter, råder Washington State University extension.

Men ibland är grundstammen starkare än skotten, eller så kan växten ha blivit svag på grund av miljöförhållanden. Om scion har dött eller är försvagad, kan grundstammen komma fram och producera blommor, som kan skilja sig ganska mycket från scionblommornas. Detta kan resultera i att en rosenbuske blommar olika färger samtidigt, eller så kan grundstammen helt ta över.

Förändringar på grund av knoppsporter

Inom trädgårdsodling är en knoppsport en spontan förändring i en del av växten, råder University of Florida IFAS extension. Många plantskolor utnyttjar denna tendens hos vissa växter och sprider mutationen, och en ny sort föds. En sport kan skilja sig åt i grenform eller mönster, bladförändringar, blomform eller färg.

Ibland visas två färger av blommor på samma växt
Ibland visas två färger av blommor på samma växt.

Rosor kan producera sport, och en gren eller blomma kan se annorlunda ut än tillväxten på resten av växten. Om den här sporten är oattraktiv, klipp helt enkelt bort den. Om den är vacker och du vill behålla den, försök att sprida den och du kanske har en ny och unik ros!

Miljöorsaker till färgförändringar

Miljön där din ros är placerad kan avgöra om rosen förblir trogen sin ursprungliga färg. Om den placeras i ett område som är skuggat, har begränsad tillgång på näringsämnen eller vatten, eller upplever överdriven värme, kyla eller torka, kommer rosen att bli stressad. Att flytta en växt från en plats till en annan eller från en kruka till marken kan också orsaka stress.

En växt reagerar på stress genom att omdirigera majoriteten av sin energi till funktioner som är nödvändiga för livet, som rotutveckling eller bladaktivitet. Stress kan också påverka blommans färg eller intensitet.

Naturlig utveckling och förändring

Vissa blommor har en naturlig utveckling från en färg till en annan under säsongen. En ros som ser rosa ut när den öppnas kan till exempel ha ett gult hjärta och den rosa delen bleknar och blomman åldras. Under tiden kommer nya blommor att dyka upp rosa och det kommer att se ut som om det finns två färger av rosor på samma buske.

Rosor som 'Joseph's Coat' (Rosa x 'Joseph's Coat'), som är härdig i USDA-zonerna 4 till 10, enligt North Carolina State University, kommer att tyckas ha många färger av rosor på samma växt när nya blommor dyker upp och äldre blommor bleknar.