Rosenbuskens temperaturområde

Rosenbuskens blad är också mer benägna att gulna under värmeböljor
Rosenbuskens blad är också mer benägna att gulna under värmeböljor; detta kanske inte är ett tecken på ett allvarligt problem under extrem värme.

Idag fyller mer än 14000 sorter av rosor (Rosa spp.) trädgårdar runt om i världen. Dessa mycket varierande rossorter är ättlingar till 150 ursprungliga inhemska arter och uppvisar dramatiska intervall i sin storlek - från 1 meter höga miniatyrer till skyhöga 35 meter strövare - och blomfärg. Dessutom uppvisar rossorter olika toleransnivåer för ett brett spektrum av säsongsbetonade temperaturer. Tänk därför på ditt lokala klimat när du väljer nästa rosenbuske för din trädgård.

Tänk på ditt klimat

Med den erforderliga inneboende köldhärdigheten eller toleransen mot extrem värme, kan vissa rosenbuskevarianter överleva exponering för temperaturer från -4°C till mer än 38°C. US Department of Agriculture har skapat växthärdighetszoner som är baserade på den lägsta temperatur som en given perenn tål. Denna härdighetsklassificering underlättar uppgiften att välja klimatanpassade rosor i den nedre delen av temperaturspektrat, men trädgårdsmästare måste undersöka specifika preferenser för rossorter för att bestämma de bästa alternativen för regioner som rutinmässigt upplever höga temperaturer. Dessutom kan samma sort av ros växa olika i kontrasterande miljöer; rosenbuskar är vanligtvis mycket större i varmt väder än i mer tempererade.

Kallhärdiga rosor

Dessutom uppvisar rossorter olika toleransnivåer för ett brett spektrum av säsongsbetonade temperaturer
Dessutom uppvisar rossorter olika toleransnivåer för ett brett spektrum av säsongsbetonade temperaturer.

Miniatyr, buske, gammal trädgård, floribunda och polyantha sorter av rosenbuskar klarar sig bättre i kalla temperaturer än klättrare, hybridte och trädrosor. Härdiga buskaros som "Country Dancer" och "John Cabot" tål hårda Rocky Mountain-vintrar och temperaturer så låga som -1°C (USDA zon 4), och buskrosen "Nootka Rose" är infödd i området från Alaska till norra Kalifornien och kan överleva vid -4°C (USDA zon 1). För att hjälpa rosenbuskar att utstå exponering för extremt låga temperaturer är det viktigt med korrekt vinterförvaring. Flera alternativ finns tillgängliga, inklusive att lägga upp till 30 centimeter jord eller kompost över buskens bas, linda in basen i säckväv eller täcka med en skyddande kon.

Mellanklass sorter

Vissa rosor presterar bäst när de odlas i tempererade klimat. De är känsliga för frysskador om de utsätts för låga temperaturer, och de kommer att gå in i ett vilande tillstånd genom att minska sitt mat- och vattenintag i perioder av extrem värme. Hybridte, grandiflora och klätterrossorter är bra val för mellantemperaturer, även om vinterskydd rekommenderas om låga temperaturer under -12°C till -9°C förväntas. "Double Delight" och "Mr. Lincoln, båda hybridterosor, och "4th of July", en klättrare, (alla USDA-zoner 5-9) är alla tidigare vinnare av All-Europe Rose Selection väl lämpade för milda klimat.

Varma väder rosor

Om inte en rosvariant anpassar sig väl till varma temperaturer, kommer dess blomningar att lida, med färger som bleknar och blomproduktionen minskar dramatiskt. Därför, i regioner som rutinmässigt upplever extrem värme, välj sorter som är kända för att tolerera varma förhållanden. "Elle" och "Memorial Day" (båda USDA zoner 7-10) och "Honey Perfume", "Scentimental" och "Sun Sprinkles" (alla USDA zoner 6-10) presterar bättre i varmare väder. I torr värme kommer rosenbuskar att behöva extra vattning; under fuktiga förhållanden kanske detta inte är nödvändigt. I det senare fallet, ge bara extra vatten om bladen är hängande. Rosenbuskens blad är också mer benägna att gulna under värmeböljor; detta kanske inte är ett tecken på ett allvarligt problem under extrem värme.