Kan du odla en butikslök?

Transplantera lökar så att lökarna sitter precis under jordytan
Plantera lök sätter 1 till 5 centimeter djupt och transplantera lökar så att lökarna sitter precis under jordytan.

Grillad, rå, tärnad, hackad, stuvad eller karamelliserad, lök (Allium cepa) är så mångsidig att inkludering av dem i din trädgård omedelbart leder tankarna till bilder av rätter för sommarens grillar och picknickar. Mycket tålig och enkel att odla, denna kallvädersväxt klarar sig bra i det amerikanska jordbruksdepartementets växthårdhetszoner 3 till 9. När du odlar lök i en trädgård, använd lökset snarare än frön eller lök köpta från mataffären för det bästa och mest konsekventa resultat.

Välj din lökkälla

Du kan köpa lökplantor, set eller frön. Livsmedelsbutikslök kan ha behandlats i förväg för bättre förvaring, vilket gör dem olämpliga att planteras om. Lökuppsättningar är små lök som ursprungligen odlats från frö i växthusförhållanden, medvetet hålls små av sina nära växtkvarter. Lökuppsättningar eller plantor rekommenderas då de är mer frosttåliga, enligt Gamla bondealmanackan. Lökfrön är svåra att gro och behöver mer tid än de flesta växtsäsonger tillåter. Det kommer att ta upp till två säsonger innan lök kan odlas med frö. Om du transplanterar lökplantor, gör det försiktigt eftersom rotsystemet är grunt och ömtåligt.

Förbered lökplanteringsbädden

Du kan köpa lökplantor, set eller frön
Du kan köpa lökplantor, set eller frön.

Lök växer bäst i områden med full sol och lös, väldränerande, rik jord. Lossa jorden till 15 centimeters djup och blanda i kompost, ta bort alla stenar och pinnar innan du planterar löken. Plantera löken direkt i bäddarna fyra veckor före datumet för senaste frost med lufttemperaturer över -7°C. Starta frön inomhus för plantor i enskilda celler sex veckor före transplantation. Se till att jorden har torkat ut och är bearbetbar innan plantorna transplanteras.

Plantera löken

Om du använder frö, plantera 0,25 till 1,30 cm djupt i rader som är 12 till 46 centimeter från varandra. Förtunna lökplantorna genom att försiktigt rycka upp de unga plantorna och lämna 1 till 5 centimeters utrymme mellan plantorna. Plantera lök sätter 1 till 5 centimeter djupt och transplantera lökar så att lökarna sitter precis under jordytan. Ju mer utrymme du lämnar mellan plantorna, desto större blir lökarna. Håll bäddarna fria från ogräs som kan kväva växten och tävla med den om ljus, näring och vatten. För att uppmuntra lökens tillväxt och storlek, bädda lökstjälkarna två till tre veckor innan du skördar din lök.

Skörda löken

Löklök kan ta 80 till 150 dagar att mogna beroende på sorten och den slutliga storleken du vill ha, enligt Bonnie plants. När löken växer kan växtens blad, som är ihåliga, också skördas och ätas. Klipp av bladen på olika höjder under växtsäsongen och använd dem som salladslök eller gräslök. Se till att lämna några blad i takt för fotosyntesen. För buntlök, skörda grönsaken när den når 1 till 5 centimeter i diameter. För löklök som ska torkas eller ätas direkt, skörda när den når 3 till 13 centimeter.