Den bästa rotdödaren för uppfarter

En som kommer att döda den specifika typen av ogräs i din uppfart utan att skada andra växter
Det är bäst att använda en selektiv herbicid, en som kommer att döda den specifika typen av ogräs i din uppfart utan att skada andra växter.

Tyvärr behöver ingen en grön tumme för att hitta en uppfart full av ogräs. Opportunistiska men oönskade växter tenderar att leta sig in i de minsta sprickor och utrymmen betongplattor, för att inte tala om gläntor under grus. För att ta bort dem måste du attackera dem vid deras rötter. Att döda rotsystemen är det enda sättet att helt ta bort det besvärliga ogräset på uppfarten. För att hjälpa dig på vägen finns kemikalier med varierande styrka samt god gammaldags arbetskraft.

Selektiv rotdödande

Det finns gott om kemikalier på marknaden som kan döda ogräs, men som att använda beror mycket på vilken typ av växt du försöker utrota och miljön som omger den. Att spruta stora mängder allmänna kemiska ogräsmedel kan vara dödligt för det omgivande området och kan döda växter långt från där du sprutar. Det är bäst att använda en selektiv herbicid, en som kommer att döda den specifika typen av ogräs i din uppfart utan att skada andra växter. Läs varningsetiketterna noggrant eftersom vissa herbicider är giftiga för människor vid inandning, beröring eller förtäring.

Döda roten, döda trädet

Om rötterna i fråga tillhör ett träd är det extremt svårt att döda dem utan att skada trädet. Du kan dra upp ett litet träd ur marken, men förvänta dig att tre till kommer att växa i dess ställe. Rotsugare, de där små grupperna av träd som verkar dyka upp från ingenstans, växer som ett resultat av trauma. Träd försöker förlänga sitt liv genom att odla nya resurssamlande skott när de känner sig hotade. Om trädet är ett du vill ta bort, låt det hugga ner det och slipa rötterna. Även efter detta måste du fortsätta att klippa ner socker och dra ut dem.

Om rötterna i fråga tillhör ett träd är det extremt svårt att döda dem utan att skada trädet
Om rötterna i fråga tillhör ett träd är det extremt svårt att döda dem utan att skada trädet.

Om du vill behålla trädet, dra ut alla socker och lägg ner ett ogräsblock. Detta kan vara så enkelt som att placera lager av tidningspapper och kartong täckta av stenar eller kompost ovanpå dem eller hälla betong över uppfarten eller besvärliga områden. Spraya inte plantorna med herbicider eftersom de alla är kopplade till föräldraträdet, och det kommer att absorbera skadan också.

Köksvetenskap

Några av de mest effektiva och säkra kemikalierna finns i ett köksskåp. Hushållsvinäger kan döda små skott och nya ogräs, även om dess koncentration av ättiksyra bara är 5 procent och kommer inte att skada större växter. Vinägerkoncentrat, med en syrakoncentration på 20 procent, är effektivt för att döda nästan vilken växt som helst. Denna höga koncentration av syra kan bränna ögon och hud, så använd skyddsglasögon, långa ärmar och växter och handskar. Använd en jämn ström på en dag med lugnt väder för att spraya det på bladen, ta bort den vaxartade beläggningen på bladen eller nagelbandet. Bladen torkar mycket snabbt utan nagelband, en process som tar sig fram till rötterna och dödar växten.

Att spruta på marken är en mer långsiktig lösning eftersom det kommer att sänka jordens pH. Det kan ta längre tid för den ursprungliga plantan att dö, men jorden kommer att förbli giftig under en tid. I båda fallen fungerar ättika bäst under varma dagar när temperaturen är över 18°C och när dagen eller två före och efter sprutning är regnfri. För ett annat flytande alternativ, prova citron- eller apelsinolja, som båda har samma sura egenskaper som vinäger.

Att smutsa ner händerna

Den ursprungliga ekologiska ogräsdödaren är du. Var inte rädd för att ta på dig ett par trädgårdshandskar och dra upp de där maskrosorna och krabbgräset. Använd en ogräskniv eller en hacka för att gräva upp och ta bort så mycket av rötterna som möjligt. Kokande vatten kan vara lika frätande som alla rotdödare på marknaden. Även om den använder mycket energi för att göra och transportera i ett storskaligt projekt, kan det inte skada att hälla överblivet pastavatten på ett litet problemområde. En ogräsfackla är ett annat semi-man-drivet alternativ. Denna lågflammande slang ansluts till en propantank och bränner bort nagelbanden på löven, vilket har samma allmänna effekt som vinäger. Som med all eld, använd en ogräsfackla försiktigt och med diskriminering. Övervaka bränningen och håll lågan på en minimal nivå för att undvika att anlägga vilda bränder. Följ instruktionerna noggrant.