Hur blir man av med oönskade ogräs och gräs i matplaner?

Att bli av med ogräset innan du planterar minskar ogrästillväxten under hela sommarens växtsäsong
Att bli av med ogräset innan du planterar minskar ogrästillväxten under hela sommarens växtsäsong.

Ogräs och gräs kan ta över en trädgårdstomt där du odlar ätbart, särskilt under lågsäsong när jorden är bar. Att bli av med ogräset innan du planterar minskar ogrästillväxten under hela sommarens växtsäsong. Hand- och mekaniska borttagningsmetoder fungerar bäst i små grönsaksträdgårdar. Börja ta bort ogräs minst sex veckor innan du planterar området. Du kan rensa ochräs hösten före vårplanteringen om du täcker bädden med en kompost för att förhindra att nytt ogräs invaderar tomten över vintern.

1

Dra upp eventuellt befintligt ogräs för hand, dra upp det med rötterna. Gräv upp omfattande fleråriga gräs- och ogräsrotsystem och kassera dem, annars kan segment av dessa rötter som finns kvar i jorden spira senare på säsongen. Istället för att kompostera ogräset, lägg det i din trädgårdssoptunna.

2

Dödar eventuella kvarvarande ogräsfrön
Lakanet fångar värme från solen, som kokar och dödar eventuella kvarvarande ogräsfrön och många grässorter i bädden.

Vänd jorden till ett djup på 8 till 25 cm med en spade, eller bearbeta tomten med en jordfräs. Avlägsna för hand allt ogräs eller gräsrötter som har vänts upp under bearbetningen. Jordbearbetning luckrar upp jorden och förstör ettåriga ogräs.

3

Vattna bädden ordentligt så att den är jämnt fuktig till 15 centimeters djup.

4

Täck sängen med 4 mil klar plastduk. Tryck ner arket så att det är i full kontakt med jorden och förankra kanterna med stenar eller jord. Lämna arket på plats i fyra till sex veckor. Lakanet fångar värme från solen, som kokar och dödar eventuella kvarvarande ogräsfrön och många grässorter i bädden.