Hur rättar man till en lutande växt?

En lutande växt bör nästan alltid omplaceras
En lutande växt bör nästan alltid omplaceras och kan nästan alltid fixeras med ett eller annat grundläggande botemedel.

Med undantag för vissa arter av krypande och naturligt vriden grönska, växer de flesta växter rakt och vertikalt om de är friska. Om de börjar luta beror det på att något är fel med deras rötter, den underliggande jorden eller deras förmåga att komma åt solljus. Tunga växter som lutar för långt kan så småningom välta och dö. En lutande växt bör nästan alltid omplaceras och kan nästan alltid fixeras med ett eller annat grundläggande botemedel.

 1. Undersök din växt noggrant för att ta reda på orsaken till lutningen. Vissa växter har rötter och en bas som fortfarande är plant trots att stammen har börjat luta dramatiskt antingen på grund av alltför tunga sidoskott eller ett försök att få mer solljus. Observera först om plantan lutar på grund av erosion eller om det beror på dåligt solljus eller dålig balans. Man kan utesluta erosion som orsak genom att känna efter om den omgivande marken är fast och stabil.

 2. Plantera en påle i marken flera centimeter från din planta om den lutar på grund av en viktobalans orsakad av dess skott eller grenar. Placera pålen så att den är placerad motsatt lutningsriktningen och bind de övre och mellersta delarna av växten till den så hårt som behövs för att räta upp den igen. Om möjligt, skär bort alla överflödiga skott som orsakar magert med sin vikt. Ta bort pålen när du känner att plantan återigen är tillräckligt stark för att stödja sig själv vertikalt.

  Observera först om plantan lutar på grund av erosion eller om det beror på dåligt solljus eller dålig balans
  Observera först om plantan lutar på grund av erosion eller om det beror på dåligt solljus eller dålig balans.
 3. Gräv din planta försiktigt ur marken och placera den på ett soligare ställe om dess problem med lutningen orsakades av otillräckligt solljus. Om det behövs, justera din planta vertikalt med en påle tills den rätar ut av sig själv på grund av tillräckligt ljus. Om din planta är i en kruka, placera helt enkelt om krukan tills plantan utsätts för jämnt, vertikalt solljus.

 4. Undersök växtbasen och omgivande mark noggrant. Om rotklumpen verkar ha sjunkit ner på ena sidan kan plantan ha förskjutits genom jorderosion. Gräv upp din växt och stötta upp hålet med tillsats av tillräckligt med matjord för att göra marken stabil igen. Om marken inte kan stabiliseras, hitta en ny plats för din anläggning.

  Saker du behöver

  • Skyffel

  • Trädgårdsjord

  • Träpåle

  • Sträng

  • Matjord

  Dricks

  Om du måste plantera om något av dina träd eller växter, lägg till en liten näve benmjöl och en riklig blötläggning av vatten till deras nya platser innan du planterar.