Hur återställer man en övervattnad afrikansk viol?

Att odla en afrikansk viol i en kruka som har bottendräneringshål
Att odla en afrikansk viol i en kruka som har bottendräneringshål och som innehåller en jordblandning som gör att både luft och vatten kan nå växtens rötter utan att bli blöt räcker långt för att förhindra röta och förlänga växtens liv.

Att lära sig att vattna en afrikansk viol (Saintpaulia ionantha) ordentligt är avgörande för att odla en frisk, långlivad växt. Afrikansk viol är mottaglig för rotröta och kronröta när den övervattnas, och båda sjukdomarna kan allvarligt skada eller döda växten. Att odla en afrikansk viol i en kruka som har bottendräneringshål och som innehåller en jordblandning som gör att både luft och vatten kan nå växtens rötter utan att bli blöt räcker långt för att förhindra röta och förlänga växtens liv. En övervattnad afrikansk viol kan dock återställas till god hälsa. Afrikansk viol är härdig utomhus året runt i det amerikanska jordbruksdepartementets växthärdighetszoner 11 till 12, men den odlas vanligtvis inomhus, där den kan frodas i vilken zon som helst.

Torkning av krukväxtblandningen och plantera

När en krukväxt afrikansk viols krukblandning, eller jord, är mättad och inte dränerar, bör det hjälpa att torka ut jorden. Dra ut den afrikanska violen, jord och allt, ur krukan och lägg den på flera lager tidningar eller pappershanddukar. Eftersom rötter och blad är ömtåliga, hantera växten försiktigt. Blotting runt kanterna på rotmassan med hushållspapper är nödvändigt för att avlägsna så mycket fukt som möjligt. Medan plantan är ute ur krukan, kontrollera dess rötter för röta. Rötnande rötter är bruna och slemmiga, och friska rötter är vita. Klipp av ruttnande delar av rötter med sax. Lämna växten ur krukan över natten för att torka och plantera om den sedan.

Plantera om växten

Lägg den på flera lager tidningar eller pappershanddukar
Dra ut den afrikanska violen, jord och allt, ur krukan och lägg den på flera lager tidningar eller pappershanddukar.

Krukblandning bryts ner när den åldras och når så småningom den punkt där den inte längre dränerar ordentligt. Det tillståndet kan resultera i rotröta. Om det har gått mer än två år sedan du senast planterade om din afrikanska viol behöver den förmodligen färsk jord. Ta bort växten från sin kruka och ta försiktigt bort så mycket av den gamla jorden från den som du kan med fingrarna. Eftersom afrikanska violrötter lätt går sönder, försök att hålla skadan till ett minimum. Klipp bort ruttnande delar av rötterna och plantera om plantan i en ren kruka som har dräneringshål i botten. En krukblandning framtagen för afrikanska violer rinner fritt och innehåller bitar av bark, vilket tillåter luft runt växtrötterna. Se till att inte trycka ner jorden så hårt att du bryter rötterna. Om jorden lägger sig senare kan du lägga till jord.

Att veta när man ska vattna

Växtens storlek, krukans storlek, krukmediets egenskaper och miljöförhållandena i ditt hem avgör hur ofta din afrikanska viol behöver vattnas. Det bästa sättet att bestämma när det är dags att vattna växten är genom att känna på dess jord. Låt jordytan torka något mellan vattningstillfällena; jorden i mitten av krukan fortfarande är lätt fuktig. Frekvent, lätt vattning är inte effektivt. Så vattna växtens jord ordentligt varje gång du ger vatten.

Vattning uppifrån eller nedifrån

Det råder kontroverser bland afrikanska violodlare om huruvida växten ska vattnas från toppen eller botten. Bevattning från botten kan orsaka avlagringar av gödningssalter på jordytan, och att spola krukan med vatten från jordytan hjälper till att ta bort dessa avlagringar. När du vattnar från toppen kan du få vattendroppar på växtens blad, och när de utsätts för solljus kan vattendropparna orsaka fläckar. Bevattning från toppen inkluderar möjligheten att få vatten på växtens krona, eller dess mitt, som är känsligt för ruttna när den är våt. Med rimlig försiktighet kan du vattna din afrikanska viol s jord från dess topp eller botten utan att skada växten. När du vattnar från toppen, mätta jorden och låt sedan överflödigt vatten rinna av från krukans botten. När du vattnar från botten, ställ in växtens kruka i vatten precis tills jordytan är fuktig.