Hur räddar man en vissnad Begonia?

För att rädda din vissnande begonia måste du fastställa problemet
För att rädda din vissnande begonia måste du fastställa problemet och vidta nödvändiga åtgärder för att rätta till det så snabbt som möjligt.

Begonia (Begonia spp.) är en öm perenn i det amerikanska jordbruksdepartementets växthårdhetszoner 10 och 11, även om vissa typer också trivs i zon 9. Begonia odlas ofta som ettåriga och har inga allvarliga problem med skadedjur eller sjukdomar, men ibland, båda kan få växten att vissna. Andra orsaker till vissnesjuka inkluderar felaktig belysning eller vattning. För att rädda din vissnande begonia måste du fastställa problemet och vidta nödvändiga åtgärder för att rätta till det så snabbt som möjligt.

 1. Kontrollera bladen och stjälkarna för tecken på svampinfektion. Begonier är mottagliga för ett fåtal svampsjukdomar, såsom mjöldagg och gråmögel. Leta efter ljusa fjäderliknande tillväxt runt basen av stjälken, under bladen eller på blommorna. Behandla med en svampdödande medel som är säker för blommande växter, och ta bort eventuella skadade löv eller stjälkar.

 2. Titta under löven efter tecken på ett insektsangrepp, inklusive små bruna prickar eller hål som tuggas genom löven. Behandla begoniorna med en insekticid som är säker för blommande växter eller ta bort växter som har tecken på skadedjur.

 3. Tryck ner fingret i jorden för att kontrollera hur torrt det är. Begonia behöver kontinuerligt fuktig jord som är väldränerande. Om jorden känns våt, eller om du kan klämma en del i handen och den rinner istället för att hålla formen, har begoniorna sannolikt för mycket vatten. Att lägga till torvmossa i jorden kan hjälpa till att förbättra dräneringen, eller så kan du hoppa över en extra dag mellan vattningarna. Om jorden känns torr minst 2,50 cm under ytan, vattna dina växter oftare.

 4. Flytta växten till en ny plats för att förhindra återinfektion av rotrötsvampen
  Om växten är utomhus, flytta växten till en ny plats för att förhindra återinfektion av rotrötsvampen.

  Observera mängden solljus som faller på begoniorna under dagen. Dessa växter trivs i halvskugga, så för mycket sol kan bränna löven och få dem att vissna. Flytta plantorna om det behövs så att de får morgonsol istället för varm eftermiddagssol eller till en plats som får fläckigt solljus hela dagen.

 5. Dra ut plantan ur krukan för att kontrollera om det finns rotröta, särskilt om vissnandet sker mestadels på ena sidan. Skrapa lite smuts från rötterna; de ska se vita och friska ut och kännas fasta. Om de är mörka eller mosiga, klipp av de rötterna med en beskärningssax och kassera krukjorden i en sopsäck; rotrötesvampen lever i jorden så du måste börja om på nytt för att försöka rädda plantan. Rengör potten med blekmedel och tillsätt sedan steril pottblandning. Plantera om begonian och vattna den, se till att vattnet dränerar bra, eftersom rotröta är vanligare i vattensjuk jord. Om växten är utomhus, flytta växten till en ny plats för att förhindra återinfektion av rotrötsvampen.

  Saker du behöver