Pottering av långbenta pepparväxter

Det enklaste sättet att hantera långbenta pepparväxter är att förhindra att de blir långbenta i första hand
Det enklaste sättet att hantera långbenta pepparväxter är att förhindra att de blir långbenta i första hand.

Paprikan (Capsicum annuum) är en långsäsong mjuk perenn, härdig i frostfria växthärdighetszoner 9 till 11 av det amerikanska jordbruksdepartementet i USA. Även när den odlas som ettårig har de flesta delar av landet inte en tillräckligt lång växttid säsong för att producera frukt. Trädgårdsmästare börjar ofta pepparplantor inomhus för att ha tillräckligt med tid att skörda sina skördar, vilket ibland resulterar i höga och spinkiga eller långbenta plantor. Att plantera om pepparplantor och korrigera de problem som orsakar benhårdhet hjälper till att vända skadan. Detta ökar deras chanser att överleva när de väl har transplanterats in i trädgården.

Problem med långbenta växter

Långbenta växter är lätta att identifiera: de har långa, spinkiga tunna stjälkar som ofta inte stöder de växande bladen de producerar. Så småningom kan långbenta växter välta, inte få i sig tillräckligt med näring och dö av. De är särskilt sårbara efter att ha transplanterats in i trädgården, där de inte kommer att få så mycket nära, personlig vård. Det är därför det är viktigt att plantera om långbenta pepparplantor och stärka dem innan du transplanterar dem utanför.

Orsaker till långbenta växter

Den främsta orsaken till långbenta pepparväxter är brist på solljus, enligt Cornell University. Växter som odlas inne har ofta svårt att få tillräckligt med ljus, speciellt under den tidiga våren när solljuset inte kommer in lika starkt i fönstren. Ett överflöd av gödselmedel kan också göra att växtstammar blir spinkiga, eftersom det stimulerar växten att sätta ut fler löv än vad den unga stjälken och rötterna kan bära.

Plantera om pepparplantor

Att plantera om långbenta växter i färsk krukjord kan hjälpa till att rädda paprika och andra långbenta plantor, föreslår trädgårdsmästaren steve albert. Ny jord utan extra gödsel kommer att hjälpa plantan att gå tillbaka till sitt normala läge av balanserad tillväxt, vilket skapar en starkare och tjockare stam. Till skillnad från tomater (Solanum lycopersicum), plantera inte pepparplantor djupare i krukan; hålla dem på samma djup. Paprika kommer inte att växa ytterligare rötter längs stammen när de planteras för djupt i den färska jorden.

Den främsta orsaken till långbenta pepparväxter är brist på solljus
Den främsta orsaken till långbenta pepparväxter är brist på solljus, enligt Cornell University.

Att placera en långbent pepparplanta i en kruka som kan placeras under en odlingslampa, eller i ett mycket ljusare fönster, kan vara det bästa sättet att stärka en spinkig paprika. Fönster med minst sex timmars solljus dagligen är bäst, eller häng odlingslamporna 4 till 13 centimeter ovanför de översta bladen och håll dem tända i minst 16 timmar varje dag, enligt Michigan State University extension.

Förhindra långbenta växter

Det enklaste sättet att hantera långbenta pepparväxter är att förhindra att de blir långbenta i första hand. Paprika bör alltid placeras i starkt upplysta områden så snart de gror. De behöver minst sex timmars solljus varje dag och helst åtta eller mer.

Clemsons kooperativa förlängning föreslår att man lägger till en fläkt när plantorna utvecklar två riktiga löv. Luften från den försiktigt blåsande fläkten skakar stjälkarna och bladen och förstärker stjälken. Den extra luftcirkulationen minskar risken för svampinfektioner i bladverket. Det ökar också transpirationen från bladen, så övervaka markfuktigheten noga.

Pepparplantor behöver inte ett överflöd av gödningsmedel; en fjärdedels till halvstyrka flytande gödsel är gott för de nya plantorna. När som helst vatten eller det flytande gödselmedlet rinner ut från en planteringsmaskin, bör överflödigt vatten eller gödsellösning kasseras för att förhindra vattensjuk jord och rotröta. Vattna alltid efter gödsling för att förhindra att gödningssalterna skadar växternas mjuka rötter.