Hur planterar man om begonia?

Knölbegonior växer från köttiga knölar som du kan lagra under vintervilan
Knölbegonior växer från köttiga knölar som du kan lagra under vintervilan och plantera om på våren.

Varje sommar ger färgglada begoniablommor månader av njutning i trädgården eller på uteplatsen. Blommorna blommar i många olika färger och storlekar, och vissa ger en tilltalande doft. Bladen av vissa sorter, som de hjärtformade, rödaktiga bladen av Begonia grandis evansiana, är pråliga i sig. Beroende på art växer dessa blommor som perenner i US Department of Agriculture zoner 6 till 11. Tuberösa begonier växer från köttiga knölar som du kan lagra under vinterns vilande period och plantera om på våren.

1

Fyll en lägenhet med torvmossa i februari eller mars. Välj de fastaste, minst fläckiga knölarna från vinterförvaringen. Sätt in de rundade ändarna av knölarna i plattan tills torvmossan precis täcker knölarna. Den konkava änden av knölen ska knappt synas.

2

Fukta torvmossan och placera lägenheten i ett område med indirekt ljus, det är mellan 60 och 21°C. Håll jorden fuktig men låt inte vatten stå i den konkava änden av knölen. Tuberösa begonier är mottagliga för rötsjukdomar i detta skede, så du bör inte vattna ordentligt förrän löven dyker upp.

3

Sätt in de rundade ändarna av knölarna i plattan tills torvmossan precis täcker knölarna
Sätt in de rundade ändarna av knölarna i plattan tills torvmossan precis täcker knölarna.

Transplantera varje knöl i en 15,20 cm kruka fylld med krukblandning när skotten är en tum långa, ungefär en månad efter att du startade dem. Pressa krukblandningen runt plantan. Vattna knölarna och placera dem i ett ljust område inomhus för att förhindra tillväxt av benstam.

4

Härda av växterna två veckor innan du transplanterar dem utomhus. Flytta krukorna till en skuggig uteplats som är skyddad från vind. Ta med dem inomhus varje kväll innan temperaturen svalnar. Lämna dem utomhus under gradvis längre perioder och på en soligare, mer utsatt plats varje dag.

5

Transplantera knölarna till deras permanenta sommarplats efter det sista förväntade frostdatumet. Plantera dem i väldränerad jord på en delvis skuggad utomhusplats eller ljust inomhusområde. Gödsla med lökfoder enligt etikettens anvisningar och håll jorden fuktig.