Kan åkermajs pollineras med sockermajs?

Förskjuten plantering kan hjälpa din trädgård att pollinera sockermajs vid andra tidpunkter än närliggande
Förskjuten plantering kan hjälpa din trädgård att pollinera sockermajs vid andra tidpunkter än närliggande åkermajs.

Att odla majs (Zea mays) i din trädgård är en tillfredsställande upplevelse. Den är lättodlad och smakar alltid sötast när du lagar mat och äter den direkt efter plockning. Majssocker börjar omvandlas till stärkelse så fort det har skördats, vilket är anledningen till att färskplockad alltid tycks smaka mycket bättre. All majs är vindpollinerad, så olika sorter kan korsa sig. Detta innebär att när förhållandena är rätt kan åkermajs korspollinera med sockermajs. Det märks mest med supersötmajssorter. Du kan göra flera saker för att förhindra korspollinering.

Planteringstid

Förskjuten plantering kan hjälpa din trädgård att pollinera sockermajs vid andra tidpunkter än närliggande åkermajs. Förskjuten plantering innebär att plantera bara en del av det totala antalet plantor på en gång. Trädgårdsmästare gör ofta detta för att förlänga skördesäsongen. Plantera 25 procent av det totala antalet plantor du vill skörda till exempel, sedan 25 procent varannan vecka därefter. Om du väntar tills åkermajsen har minst tre blad innan du planterar sockermajsen är det mer sannolikt att de pollinerar vid olika tidpunkter.

Förfallodatum

Detta innebär att när förhållandena är rätt kan åkermajs korspollinera med sockermajs
Detta innebär att när förhållandena är rätt kan åkermajs korspollinera med sockermajs.

Majs finns i tidiga, mellan- och sensäsongsvarianter. Vissa sorter mognar på 75 till 80 dagar medan andra behöver 120 dagar eller mer för att skörda. Om du vet vilken typ av åkermajs som växer i närheten kan du plantera en sort som har kortare eller längre växttid. Alternativt kan du prova att plantera lite av varje och se vilket som blir bäst.

Vindskydd

Vindskydd kan hjälpa till att förhindra att majs i din hemträdgård korspollinerar med åkermajs. Trädgårdsmajs bör odlas i små block eller cirklar för att hjälpa alla siden att pollinera väl. Omge din majsfläck med vindskydd, solida staket eller andra barriärer för att begränsa potentialen hos växterna som pollineras från majs som är längre bort.

Distans

Majs pollinerar på upp till 1200 meters avstånd. Om du har möjlighet, plantera din hemmajsplåster så långt bort från lokala åkermajs som du kan. Om sockermajsen kan växa med tillräckligt avstånd från åkermajsen är sannolikheten mindre att den korspollinerar.