Kan du odla missionsoliver?

"Mission" olivfrukter används traditionellt för torra salttorkade mogna oliver
"Mission" olivfrukter används traditionellt för torra salttorkade mogna oliver och för mörkmogna oliver eller svarta mogna oliver i Kalifornien.

Missionsoliver (Olea europaea '"Mission") fördes till Kalifornien av franciskanermunkar som planterade dem runt de uppdrag de grundade. Trädet har ett prydnadsvärde som en växtexemplar, det utvecklar så småningom en gråbarkad stam med en nästan skulpturell, knotig och knölig kvalitet samt silverbladiga graciösa grenar. Trädet är långlivat och torktåligt när det väl etablerats. Frukterna används för att göra inlagda oliver av flera sorter, och 'Mission' är den sort som används mest för kallpressning olivolja i Kaliforniens olivoljaindustri På vissa platser anses olivträd vara invasiva.

Där oliver växer

Oliver växer i US Department of Agriculture växthårdhetszoner 8 till 8 enligt Missouris botaniska trädgård, och 'Mission' är mer köldbeständig än andra sorter, enligt Kaliforniens sällsynta fruktodlare. Träd behöver en öppen, solig plats som har hög värme på sommaren och lite vinterkyla. För unga träd, skydda dem från temperaturer under -6°C. Rötterna behöver djup, väldränerande jord med neutralt pH. Du kan också odla oliver som krukväxter, men de kräver mer vård och ger inte lika stor skörd om du odlar dem främst för frukten. I marken kan träd så småningom bli 50 meter höga så ge dem tillräckligt med utrymme att växa.

Plantera ett "mission" olivträd

"Mission"-oliver reproduceras genom att rota sticklingar även om de också kan ympas på grundstammen. Träd planteras vanligtvis på hösten eller våren. För att plantera ett ungt träd, gräv ett hål dubbelt så brett som rotklumpen och lika djupt som rotklumpen. Hantera trädet försiktigt, var noga med att inte störa eller skada rötterna för mycket. Placera det krukfria trädet i hålet och fyll på runt rotklumpen, använd lite av den extra jorden för att bygga en vattenbassäng runt kanten på planteringshålet. Rotklumpsjorden bör vara jämn eller lite högre än den omgivande jorden för att undvika att trädet sätter sig i hålet. Vattna trädet ordentligt.

De kan också härdas i lut eller beredas som krackade oliver i medelhavsstil eller som svarta oliver i
De kan också härdas i lut eller beredas som krackade oliver i medelhavsstil eller som svarta oliver i grekisk stil i saltlake.

Var medveten om att olivträd inte kan tolerera dåligt dränerad jord som orsakar olivträds död mer än någon annan faktor, enligt University of California, så se till att välja en plats med sandig eller till och med stenig jord, i motsats till lerig jord.

Olivträdvård

Vattna unga träd dagligen efter plantering, särskilt på våren när vädret blir varmt. När trädet växer, förläng bevattningsbassängen till precis utanför grenändarna. Du kan också använda droppbevattning. Håll ogräs under kontroll så att de inte konkurrerar med ditt träd. Du kan lägga till 3 till 13 centimeter organisk kompost för att bevara fukt och dämpa ogräs. Gödsla träd med extra kväve regelbundet tills de börjar bära vid cirka fyra till fem år gamla.

Beskärning av olivträd

Under de första åren behövs endast minimal beskärning. Efter att ditt träd har ett etablerat rotsystem kan du välja en enda ledare om du vill ha en enkelstamlig 'Mission'-oliv. Bortsett från det är det bara att ta bort socker som växer från trädets bas eller stora grenar som växer under 3 meter på stammen. När trädet är fyra till fem år gammalt, öppna mitten av trädet för att skapa en bra ställning. När träden är av bärande ålder, utför beskärning mellan höstens olivskörd och när träden blommar i maj.

'Mission' olivfrukt

"Mission" olivfrukter används traditionellt för torra salttorkade mogna oliver och för mörkmogna oliver eller svarta mogna oliver i Kalifornien. De kan också härdas i lut eller beredas som krackade oliver i medelhavsstil eller som svarta oliver i grekisk stil i saltlake. Fruktskörden är i november för naturligt svarta mogna oliver, men vissa recept kräver grönmogna oliver, som vanligtvis är klara i mitten av september. Ju mognare frukten är, desto lättare är det att krossa oliverna, så hantera dem försiktigt. Olivträd tenderar att vara alternativa bärare, med stora skördar omväxlande med mindre grödor.