Kan du skapa mer bambu från en växt?

Klumpar - kan båda delas upp för att skapa fler växter för din trädgård
Även om det finns två huvudtyper av bambu - löpande och klumpar - kan båda delas upp för att skapa fler växter för din trädgård.

Bambu är en del av familjen Poaceae (gräsfamiljen); de är specifikt medlemmar av underfamiljen Bambusoideae, som omfattar 45 släkten och mer än 1200 arter. Bambuväxter trivs i US Department of Agriculture växthårdhetszoner 5 till 11, beroende på art. Även om det finns två huvudtyper av bambu - löpande och klumpar - kan båda delas upp för att skapa fler växter för din trädgård.

Dricks

Ja, du kan dela bambu klumpar för att göra fler växter. Alternativt, skär en kulm i sektioner med flera noder och gräv ner dem i krukjord tills de gror.

Typer av bambu

Det finns två huvudtyper av bambu, löpning och klumpar. Bambus rykte om att ta över en trädgård härstammar från den löpande arten: De har snabbt växande, spridande rhizomer som spirar nya skott upp till 30 meter från moderplantan. University of arizona kooperativa förlängning rekommenderar att du installerar 76 cm djupa polyeten- eller betongrotbarriärer för att hålla rinnande bambu instängda.

De klumpiga arterna växer från mitten och ut, som ett hopklumpande gräs. Medan en klumpig bambu, som "Blå fontän" (Fargesia nitida), producerar många skott, förblir de i en tät grupp som sprider sig långsamt under många år. 'Blue Fountain' är en av de hårdaste bambuarna, som växer i USDA-zonerna 5 till 9. Trädgårdsmästare i USDA-zonerna 9 till 10 kan överväga 'Riviereorum' (Bambusa multiplex), även känd som kinesisk gudinna, för små utrymmen och trädgårdar med containers. Den blir upp till 6 meter hög när den planteras i en behållare, eller 12 meter hög i trädgården.

Förökning av bambuväxter

Medan bambu sprider sig lätt genom trädgården kan du behöva en ny växt att dela, fylla i längs en tom vägg eller blockera grannarna. Leta efter bambuskott som kommer upp ur jorden. Flytta 12 till 46 centimeter mot förälderklumpen. Tryck ditt vässade, steriliserade spadeblad rakt ner för att skära av rhizomen och klippa den från klumpen. Gräv försiktigt upp rhizomen och plantera om den omedelbart på samma nivå på sin nya plats, eller slå in den i plast och håll den fuktig medan den transporteras till sitt nya hem.

När bambuväxter i krukväxter växer ur sina behållare
När bambuväxter i krukväxter växer ur sina behållare, vänta tills plantan slutar växa aktivt.

Du kan också dela en hel klump bambu, vare sig den springer eller klumpar. University of washingtons botaniska trädgårdar rekommenderar att du väntar till sen höst eller tidig vår innan du delar upp bambuklumpen. Gräv en 2 meter diameter klump av kullar som innehåller tre eller fler friska skott. Skär rhizomen som förbinder klumpen från moderplantan med en vass spade, beskärare eller såg som har steriliserats genom att doppa bladen i alkohol eller lysol. Håll rhizomerna fuktiga tills klumpen har satt sig i sitt nya hem.

Du kan också starta nya växter från två till tre år gamla kullar. Skär käppen i sektioner på 4 till 12,70 cm, var och en med tre till fyra noder. Varje sektion bör vara mellan 1,30 cm och 5 centimeter i diameter. Placera sticklingarna plant eller i en 20-graders vinkel i planteringsmediet. Täck noderna helt och håll fuktiga tills ny tillväxt uppstår, om cirka sex veckor.

Odla bambu i krukor

Bambu, särskilt de mindre och klumpiga arterna, trivs i behållare utanför och i solrum och atrium. University of Maryland extension rekommenderar en bördig, väldränerad jord eller krukväxtblandning för dina bambuplantor. Ändra jorden eller blanda med ytterligare kompost och väl nedbruten gödsel. Plantera rhizomen på samma djup eller minst 8 centimeter under jordytan och vattna ordentligt.

Vattna när jorden är torr vid beröring. Det är bäst att vänta med att gödsla tills bambun är ett år gammal och väl etablerad, enligt University of Georgia extension. Applicera vattenlösliga gödningsmedel enligt anvisningarna på förpackningen för tunga matare, eller använd ett långsamt frigörande, kväverikt gödselmedel.

När bambuväxter i krukväxter växer ur sina behållare, vänta tills plantan slutar växa aktivt. Tippa krukan på sidan för att dra ut rotklumpen ur behållaren. Flytta plantan till nästa större behållare eller dela plantan på mitten genom att skära mellan rhizomer för att göra två plantor. Plantera om omedelbart, innan rhizomen torkar ut.