Hur tar man bort stora träd med rotklumpar?

Beräkna bredden på hålet som krävs för att ta bort rotklumpen med förhållandet 30 centimeter bred för varje
Beräkna bredden på hålet som krävs för att ta bort rotklumpen med förhållandet 30 centimeter bred för varje 2,50 cm i diameter.

Att ta bort ett större träd och rotklumpen kräver viss omsorg om du vill transplantera den till en ny plats. En tillräcklig mängd av rotsystemet måste avlägsnas med trädet för att det framgångsrikt ska etablera sig i det nya planteringsområdet. Tänk på att ett stort träd kräver flera personer för att gräva, lyfta och flytta det från odlingsområdet. Ta bort och transplantera träd på senvintern när trädet inte växer aktivt för att minska mängden stress som utsätts för trädet.

1

Mät omkretsen av lastbilen för att bestämma diametern i tum. Beräkna bredden på hålet som krävs för att ta bort rotklumpen med förhållandet 30 centimeter bred för varje 2,50 cm i diameter. Bestäm djupet med hjälp av förhållandet 15 centimeter djupt för varje 2,50 cm i diameter. Ett träd med en diameter på 12,70 cm kräver ett hål som är 178 centimeter brett och 76 centimeter djupt.

2

Gräv rotklumpen från marken med den beräknade bredden och djupet. Ett träd som är större än 13 centimeter kan kräva professionell trädborttagningsutrustning för att gräva och lyfta rotklumpen från marken. Använd fyra eller fem plankor för att lyfta rotklumpen från marken. Klipp rötter med en ren beskärningsklippare om de hindrar trädet från att lyfta upp ur marken.

3

Ställ rotklumpen på en tjock, stadig presenning. Linda presenningen runt rotklumpen för att behålla fukt och förhindra rotskador när du flyttar trädet till den nya planteringsplatsen.

4

Trampa den för att minska luftfickor runt rotklumpen
Fyll resten av hålet med den ändrade jorden och trampa den för att minska luftfickor runt rotklumpen.

Gräv ett planteringshål på den nya platsen som är lika djup som rotmassan och dubbelt så bred. Lossa jorden på kanterna av hålet med en spade. Blanda en lika stor mängd kompost i jorden som tagits bort från hålet.

5

Placera rotklumpen centrerad i hålet så att stammen är upprätt. Håll i trädet medan någon annan går tillbaka för att kontrollera att det är rakt.

6

Fyll hälften av hålet med den ändrade jorden och tryck lätt på det för att hålla trädet på plats. Kontrollera att trädet är rakt en gång till. Fyll resten av hålet med den ändrade jorden och trampa den för att minska luftfickor runt rotklumpen.

7

Mätta området runt trädet med vatten för att komprimera jorden. Vattna trädet två till tre gånger i veckan för att hålla jorden fuktig, men inte blöt, under det första tillväxtåret.