Hur tar man bort björnbärsbuskar?

Ibland kan det verka som att ta bort björnbärsbuskar är en omöjlig dröm
Ibland kan det verka som att ta bort björnbärsbuskar är en omöjlig dröm, men med din egen uthållighet och ansträngning kan du nå framgång.

Eftersom björnbär (Rubus) producerar nya växter från kronåterväxt, från underjordiska skott som kallas rhizomer och från frön som gror både vår och höst, är de kraftfulla odlare. Lägg därtill deras törnen, deras 25-åriga livslängd och deras massiva, knotiga rötter och du kan se att det inte är något pussel varför växterna är så ihärdiga. Ibland kan det verka som att ta bort björnbärsbuskar är en omöjlig dröm, men med din egen uthållighet och ansträngning kan du nå framgång.

För hand

1

Skär ner vinstockar och käppar till cirka 15 centimeter. Du behöver några centimeter kvar för att ge hävstångseffekt när du börjar dra upp vinstockarna. Använd trädgårdsklippare eller en elektrisk klippare.

2

Dra ut hanterbara, små vinstockar så länge du orkar få upp det mesta av roten också. Använd en murslev eller höggaffel för att få så många av rötterna du kan.

3

Gräv runt kronan på stora käppar med en spade, höggaffel eller murslev. Dra ut så mycket av roten du kan, skär den där det inte längre är möjligt att gräva för gamla och djupa rötter.

4

Om du planerar att använda björnbärsområdet för en gräsmatta kan du så direkt
Om du planerar att använda björnbärsområdet för en gräsmatta kan du så direkt.

Upprepa grävning och skärning två gånger om året i ett till tre år. Volontärer vid Tryon Creek Natural Area i Oregon hittade bara en fjärdedel så många björnbärsrankor ett år efter att de först tog bort vinstockar.

Slåtter

1

Klipp häftiga käppar som din gräsklippare inte kommer att kunna klippa med hjälp av klippmaskiner.

2

Klipp ner vinstockar till marken. Gräsklippningen är mest effektiv på våren när nyväxten börjar växa fram.

3

Lägg ett mörkt, ogenomträngligt marktäckare över jorden och låt det sitta i ungefär sex månader för att döda rötter och kronor. Om du planerar att använda björnbärsområdet för en gräsmatta kan du så direkt. Upprepade klippningar kommer så småningom att eliminera björnbärsväxterna.

Kemiska metoder

1

Applicera ett ogräsmedel direkt på jorden som kommer att döda all vegetation i området. En sådan formulering är tebuthiuron, som också finns i en pelletsform som du placerar vid basen av växten.

2

Använd en herbicid som riktar sig mot växtens rötter. Applicera på sensommaren om björnbärsrankorna bara är ett år gamla och klipptes till marken föregående år, eller applicera tidigt på hösten för plantor som är två eller fler år gamla.

3

Applicera en sprayherbicid för att döda björnbär under växtsäsongen. Dessa produkter finns tillgängliga på lokala plantskolor och har specifika ansökningsförfaranden som du måste följa.