Hur minskar man lukten av en gödselhög?

Om du lägger till ny gödsel i högen måste du alltid tillsätta organiskt kol med en hastighet av en del
Om du lägger till ny gödsel i högen måste du alltid tillsätta organiskt kol med en hastighet av en del kolmaterial till tre delar gödsel.

Gödsel är ett utmärkt gödselmedel och jordbehandlare, men en hög med gödsel kan fylla luften med en stötande, obehaglig lukt. Närvaron av skadliga patogener, parasiter, överskott av fukt och brist på syre bidrar alla till den obehagliga lukten av gödsel. Även utan gödsel kan komposthögar utan tillräckligt med kol börja lukta. Tillsatsen av kolrika, organiska material till kväverik gödsel uppmuntrar nedbrytning, vilket dödar de luktframkallande bakterierna och resulterar i trädgårdsklar, komposterad gödsel.

1

Sprid ut gödselhögen plant så att den torkar ut. Materialen i komposthögen ska vara lätt fuktiga, men inte så fuktiga att du skulle kunna pressa ut överskottsfukt från en handfull kompost.

2

Blanda cirka en tredjedel av brunt, kolrikt, organiskt material med gödseln. Om högen innehåller 3 m3 gödsel, tillsätt 1 m3 kolmaterial. Halm, torkade löv, torkat gräsklipp och sphagnumtorvmossa är bland de många kolmaterial du kan lägga till gödseln. Sphagnumtorv fungerar särskilt bra eftersom den drar ut för mycket fukt från gödseln. Kolmaterial blandat med den kväverika gödseln gör att högen värms upp och dödar de luktframkallande bakterierna i gödseln. Utan att ge rätt balans mellan kol- och kvävematerial kan högen värmas upp för mycket och döda de nyttiga mikroorganismerna som bryter ner materialen.

3

Om högen innehåller 3 m3 gödsel
Om högen innehåller 3 m3 gödsel, tillsätt 1 m3 kolmaterial.

Borra hål med en diameter på 2,50 cm med 10 centimeters mellanrum längs två PVC-rör med diametern 5,10 cm. Rören bör vara ca 1,5 meter högre än gödselhögens höjd. Håll rören upprätt ungefär en fot från varandra nära mitten av där du ska bygga upp högen.

4

Arbeta tillbaka kompostgödseln i en hög eller hög efter att den blöta gödseln torkat. Låt en person hålla PVC-avluftningsrören på plats medan du samlar gödseln runt rören. Du kan inte bara trycka igenom rören genom gödseln eftersom rören skulle fyllas med gödsel snarare än att låta luft cirkulera. Den gödsel som fanns på insidan av högen skulle ligga på utsidan av högen; arbeta gödseln från utsidan av högen till insidan så att högen bryts ner jämnt.

5

Ta bort rörventilerna och vänd gödselhögen ungefär en gång varannan vecka. Spraya högen med en lätt vattendimma för att fukta, om det behövs. Byt ut rören och bygg tillbaka högen runt rören.

6

Lägg till mer kolmaterial i högen när lukt blir ett problem. Om du lägger till ny gödsel i högen måste du alltid tillsätta organiskt kol med en hastighet av en del kolmaterial till tre delar gödsel.