Kan man bränna gråvid?

Men den har inte den bästa veden för att bränna
Med sina graciöst svängande grenar är gråpil (Salix babylonica) ett attraktivt träd, men den har inte den bästa veden för att bränna.

Med sina graciöst svängande grenar är gråpil (Salix babylonica) ett attraktivt träd, men den har inte den bästa veden för att bränna. Dessa träd kommer från Kina och växer i det amerikanska jordbruksdepartementets växthårdhetszoner 2 till 9b, råder University of Florida IFAS extension.

Dricks

Även om du kan bränna pil, är den inte bra att använda som ved.

Överväganden för att välja ved

Oavsett om du eldar ved för att värma ditt hem eller stuga eller väljer ved för en utomhuseld finns det flera saker att tänka på. Träden som växer i ditt område kan begränsa dina val, men överväg andra faktorer, inklusive mängden värme som träet kommer att producera. Tyngre torkat trä producerar mer värme än lättare trä, konstaterar University of Missouri extension.

Oavsett vedslag ska all ved vara kryddad. Det betyder att träet har kapats och torkats i minst nio månader, så fukthalten är 28 procent eller mindre, råder South dakota State University extension. Trä kommer att brinna varmare när det har en lägre fukthalt.

Det bästa veden för att elda är trä som är torrt, tungt, inte gnistor och producerar väldigt lite rök. Gnistor kan utgöra en brandrisk, beroende på strukturen på din eldstad eller kamin, och utan ordentlig ventilation kan rök vara irriterande och farlig.

Gråt pil trä egenskaper

Även om man kan elda gråpil är den inte bra att använda som ved
Även om man kan elda gråpil är den inte bra att använda som ved.

Gråtpilen är av dålig kvalitet för bränning. Träden producerar lite rök och få gnistor. Weeping willows är lätta att klyva och har bara en lätt doft. Willow wood producerar endast 17,6 miljoner BTU, eller brittiska termiska enheter, råder Virginia tech. Andra träslag kan producera 25 miljoner eller fler BTU.

Gråtande pilträd kan bli 30 till 50 meter höga. Träets trä är svagt och känsligt för brott. Kvistarna och grenarna är tunna och flexibla, vilket ger pilen det hängiga, gråtande utseende den är känd för.

Även om den gråtande pilen gör dålig ved, erbjuder den fördelar i landskapet. Trädet växer i en mängd olika jordtyper och tål både torka och salt. Den har aggressiva rötter och trivs nära dammar. Infödda européer använde kvistar och bark, som innehåller salicylsyra, för medicinska ändamål. Aspirin är ett derivat av salicylsyra.

Bästa veden för eldning

Välj en av bättre brinnande träslag istället för gråpil. Vit ek (Quercus alba), till exempel, producerar också lite rök och få gnistor, men den kan producera 29,1 miljoner BTU värme. Den vita eken är härdig i USDA-zonerna 3 till 9, råder Missouri botaniska trädgård.

Bitternötshickory (Carya cordiformis) och shagbarkhickory (Carya ovata) är också utmärkta alternativ. De producerar 26,7 respektive 27,5 miljoner BTU värme. Båda träslagen har också en utmärkt doft när de bränns. Bitternötshickory växer i USDA-zonerna 4 till 9, medan shagbark-hickory växer i zonerna 4 till 8, enligt Missouris botaniska trädgård.

Om du eldar ved för att värma ditt hem är det inte bara mängden värme, rök och gnistor som tar hänsyn till. Effektiviteten hos din eldstad eller kamin gör också stor skillnad. Även med trä av högsta kvalitet har vissa värmeenheter endast 10 procents effektivitet, råder University of Missouri Extension.