Hur sätter man pinnar i tomatplantor?

Att använda pinnar för att staka plantorna är en billig metod för att hålla tomatrankan upprätt men det
Att använda pinnar för att staka plantorna är en billig metod för att hålla tomatrankan upprätt men det kräver mer ansträngning jämfört med tomatburar.

Tomatplantor behöver stöd eller så spretar de över trädgårdsbädden. Att använda pinnar för att staka plantorna är en billig metod för att hålla tomatrankan upprätt men det kräver mer ansträngning jämfört med tomatburar. Obestämda tomatsorter, som fortsätter att växa hela säsongen och ofta blir 6 meter höga eller mer, kräver beskärning när de tränas till en pinne. Obestämda typer, som vanligtvis bara blir 4 meter höga, kräver ingen beskärning, men måste fortfarande knytas till pinnen med lämpliga mellanrum.

1

Sätt in en pinne eller påle i jorden direkt efter att du har planterat tomatplantan i trädgårdsbädden. Placera pinnen 15 centimeter vid sidan av plantan. Använd pinnar 1 till 5 centimeter breda. Välj en 5 meter hög pinne för bestämda sorter och en 8 meter hög pinne för obestämda växter.

2

Slinga en tygväxtslips löst runt huvudstammen
Slinga en tygväxtslips löst runt huvudstammen och ovanför en lateral stam.

Bind den huvudsakliga tomatstammen till pinnen när plantan blir 8 till 25 centimeter lång. Slinga en tygväxtslips löst runt huvudstammen och ovanför en lateral stam. Gör tygslipsöglan till en åttasiffra, med den korsade delen av "åttan" vilande mellan stammen och pinnen.

3

Fäst ytterligare växtband med 20 cm mellanrum allt eftersom plantan växer. Placera alltid slipsen ovanför en lateral skaft och inte direkt under en. Om vinstocken glider ner för pinnen, kommer slipsen inte att ta bort bladen och utveckla frukt från grenen om slipsen är ovanför grenen.

4

Beskär obestämda sorter varje vecka under växtsäsongen. Nyp bort de små skotten som växer i korsningen mellan sidostammarna och huvudstammen. Dessa skott, eller socker, utvecklas till sekundära huvudstammar om de får utvecklas, vilket gör det svårt att växa upp plantorna.