Hur beskär man päron?

Eftersom päron vanligtvis är vertikalt orienterade träd kan många konkurrerande ledare samlas i toppen
Eftersom päron vanligtvis är vertikalt orienterade träd kan många konkurrerande ledare samlas i toppen, vilket gör att trädet obalanseras och frukten blir svåråtkomlig.

Päronet (släktet Pyrus) var ett av de tidigaste fruktträden som odlades. Päronträdet är prisat för sina doftande vita blommor, söta frukter och graciösa avsmalnande form. Päronträdet odlas flitigt i US Department of Agricultures hårdhetszoner 5 till 9. För att säkerställa frukt av hög kvalitet och skydda mot skadedjur och sjukdomar bör päronträd beskäras årligen på senvintern eller tidig vår, innan de börjar knoppa. Medan de flesta päronarter inte når höjder på mer än 25 meter, kan de vara en utmaning att beskära eftersom de flesta av deras grenar naturligt vinklas uppåt.

1

Se till att dina beskärare är vassa och rena innan du beskär. Desinficera bladen med tvättsprit för att säkerställa att du inte sprider virus eller andra sjukdomar till ditt träd.

2

Beskär tillbaka alla nya socker vid basen av trädet. Dessa försämrar energin från fruktproduktionen.

3

Skär bort eventuella trasiga eller dinglande grenar, eftersom dessa kan vara ingångspunkter för insekter och sjukdomar. Gör alltid skarpa diagonala snitt och beskära till kragen, eller nubben där grenen möter stammen, för att låta trädet läka rent.

4

Eftersom de flesta pärongrenar vinklas uppåt kommer dessa nedåtriktade grenar att sticka ut
Eftersom de flesta pärongrenar vinklas uppåt kommer dessa nedåtriktade grenar att sticka ut och störa underbenen.

Beskär alla kvistar eller grenar som vinklar nedåt eller gnuggar mot andra grenar. Även om dessa kanske inte verkar utgöra ett omedelbart hot mot trädet, kommer de att orsaka större problem när de växer och det är bäst att ta bort dem tidigt. Eftersom de flesta pärongrenar vinklas uppåt kommer dessa nedåtriktade grenar att sticka ut och störa underbenen.

5

Beskär inre grenar som kommer att vara kraftigt skuggade eller svåra att nå när du skördar frukten. Försök att skapa en "ställning" av omväxlande grenar med öppna utrymmen emellan, vilket ger utrymme för frukten att växa till maximal storlek.

6

Forma kronan på trädet genom att skära tillbaka den till en enda ledare. Eftersom päron vanligtvis är vertikalt orienterade träd kan många konkurrerande ledare samlas i toppen, vilket gör att trädet obalanseras och frukten blir svåråtkomlig. Välj en stark central ledare och minska konkurrenterna.

7

Kontrollera om det finns andra herrelösa grenar som stör den övergripande formen på ditt päronträd. När beskärningen är klar, samla in sticklingarna och återvinn som kompost eller kompost.