Hur beskär man en hortensia paniculata 'limelight' till en trädform?

Att beskära en hortensia till trädform innebär ett årligt engagemang för att beskära utlöpare från växtens
Att beskära en hortensia till trädform innebär ett årligt engagemang för att beskära utlöpare från växtens bas och låga grenar.

Hortensior, med sin stora, högformade form, är ofta stödjande spelare i trädgården, vilket ger bakgrund för mindre, snyggare växter. En av hortensiaträdtyperna som står i centrum är det passande namnet 'Limelight' (Hydrangea paniculata 'Limelight'), som producerar täta, konformade blomblad som visar sig från sommar till höst. Blommorna börjar vita, mogna till limegröna och bleknar till rosa på denna växt som kan bli 10 meter hög.

Men en gradvis beskärning ger istället mindre chock för plantan
All beskärning kan göras på ett år, men en gradvis beskärning ger istället mindre chock för plantan.

"Limelight" är härdig för US Department of Agriculture växthärdighet zoner 3 till 8, råder Missouri botaniska trädgård. Beskär ett moget exemplar av denna hortensia till ett litet träd för att få blomningen i ögonhöjd och för att ge "Limelight" dess stjärnsväng som en trädgårdsfokuspunkt. All beskärning kan göras på ett år, men en gradvis beskärning ger istället mindre chock för plantan. Att beskära en hortensia till trädform innebär ett årligt engagemang för att beskära utlöpare från växtens bas och låga grenar.

 1. Förbered beskärningsverktyg

 2. Desinficera dina beskärningsverktyg innan du gör några snitt. Rengör smuts och skräp från bladen och torka sedan av dem med etanol eller isopropylalkohol eller ett hushållsrengöringsmedel som Lysol, råder University of Florida IFAS extension.

 3. Hortensior är mottagliga för flera patogener och sjukdomar, inklusive bakteriell vissne, rost, lövfläckar och knoppskada. Att se till att dina verktyg är rena säkerställer att patogener från ditt landskap inte sprids till vårt träd från dina verktyg.

 4. Beskärning av ett rampljushortensiaträd

 5. Beskär 'Limelight' tillbaka till en till tre av dess starkaste stjälkar som växer från marken på senvintern medan plantan är vilande. Skärare kan användas för att skära stjälkar upp till 4 centimeter i diameter till marknivå. En beskärningssåg kan användas för att kapa större stjälkar. Denna sort blommar på nytt trä, så du kan beskära aggressivt och fortfarande njuta av blommor nästa växtsäsong, konstaterar University of california tulare och kings master gardeners.

 6. Klipp sidokäpparna

 7. Klipp tillbaka sidoskott och små käppar till 0,60 cm ovanför sin tredje eller fjärde knopp ovanför plantans ram tidigt på våren. Ramverket är sammansatt av de stora stjälkarna eller stammarna från vilka skott växer. Eftersom 'Limelight' blommar på nytt trä, säkerställer beskärning för att uppmuntra frisk tillväxt den bästa blomningsperioden.

 8. Ta bort skott runt trädet

 9. Ta bort alla skott som växer från marken följande vinter samt alla stjälkar som kommer ut från den nedre halvan av hortensias stam eller stammar som du valt att behålla föregående år, råder Pennlive.com. Klipp skott som är upp till 1,90 cm i diameter på marknivå med handbeskärare i städstil. Skär varje gren och stam vid basen, undvik att skära in i stammen eller stammarna.

 10. Beskärning av trädtoppen

 11. Tunna ut växtens återstående toppväxt till fem eller sex huvudgrenar, jämnt fördelade runt varje stam, för att bilda trädets baldakin. Skär bort överskottsväxten vid basen.

 12. Klipp för att uppmuntra tillväxt

 13. Klipp alla grenar högre än stammen tillbaka till 0,60 cm ovanför deras tredje eller fjärde knopp ovanför plantans ram. Att klippa grenarna på det sättet uppmuntrar till ny tillväxt och håller kapellet kompakt så att de tunna stjälkarna inte böjer sig ner eller sprider sig när de fylls med blommor på midsommar.

  Saker du behöver

  • Loppers

  • Beskärningssåg

  • Handbeskärare i städstil

  • Trasa

  • Etanol eller isopropyl

   alkohol eller lysol